18 Kasım 2015 Çarşamba

24 KATLI NİŞASTALI BÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Yaklaşık 4,5 su bardağı un

Üzeri için:
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ yağ

Aralarına sürmek için:
1 paket mısır nişastası

İçi için:
Yarım kg ıspanak
1 tane küçük kuru soğan
1 yemek kaşığı galeta un
100 gr beyaz peynir
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
İçinin hazırlanışı:
Ispanaklar yıkanır ve ince doğranır. Soğan çok küçük doğranır ve zeytin-yağında kavrulur, içerisine yıkanmış olan ıspanaklar eklenir ve kavurmaya devam edilir. Tuz, karabiber ve kırmızıbiber eklenir. Galeta unu da eklenir( ıspanak sulanmasın diye). Daha sonra soğuması için bir kenara alınır. Soğuyunca içerisine peynir ezilerek eklenir.
Yapılışı: Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yapılır. 24 tane bezeye ayrılır. Her bir beze tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve 12 tanesi araları bolca nişasta sürülerek üst üste konulur. Diğer 12 bezeye de aynı işlem yapılır. Daha sonra 12 tanesinin hepsi tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Arasına hazırlanan iç malzemesi konulur.  Diğer 12 beze de açılır ve için üzerine kapatılır. Börek dilimlenir ve sıvı yağ ocakta ısıtılır ve yağın yarısı böreğin kesik yerlerine tatlı kaşığı ile dökülür, üzeri de az yağlanır. 180⁰ fırında börek hafif kabarana kadar pişirilir. Börek kabarmaya başlayınca kalan yağın hepsi kesiklere gene tatlı kaşığı ile paylaştırılır. Böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: