7 Aralık 2015 Pazartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 paket kuru (instant) maya
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı  (yumuşak)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı  kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)

İçi için:
3 dolu yemek kaşığı haşhaş ezmesi
1 çay bardağı zetinyağı

Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı

Yapılışı: Ilıtılmış süte şeker ve maya eklenerek karıştırılır ve ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır. Çok az mayalandırılır. 12 tane bezeye ayrılır, merdane ile biraz açılır ve içerisine yağ ile inceltilmiş olan haşhaş sürülür ve rulo şeklinde sarılır. Daha sonra rulonun ortasından sonunu koparmadan kesilir ve kesilen 2 parça zıt yönlere bükülür ve sonra birbirine dolanarak simit şeklinde kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ilık bir ortamda yarım saat kadar mayalandırılır. Isıtılmamış fırında önce 120⁰’de 20 dakika sonra fırının ısısını 180⁰’ye çıkararak üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: