28 Aralık 2015 Pazartesi

KESTANELİ PATLICAN ÖRTÜLÜ PİLAV



Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
Yarım kg kontrafile sotelik et
500 gr kestane
4 tane orta boy patlıcan(ince uzun)
4 tane sivri biber
6 tane kırmızıbiber
15 tane arpacık soğan
Tuz, karabiber, pul biber, toz biber, kekik


Yapılışı: Pirinçler tuz ve kaynamış su ile ıslatılır. Kestaneler haşlanıp kabukları soyulur. Patlıcanlar alacalı soyulur ve tuzlu suda 10 dakika kadar bekletilip iyice kurulandıktan sonra sıvı yağda kızartılıp havlu kâğıt üzerine alınır. Sivri biberler 2’ye kesilir, 2 tane kırmızıbiberde halka şeklinde doğranır ve her ikisi de kızartılıp havlu kâğıt üzerine alınır.
Tencerede az zeytinyağında arpacık soğanlar hafif sotelenir ve etler eklenir sotelemeye devam edilir. Kalan 4 tane kırmızıbiber küçük küp doğranır ve oda eklenir. Etin suyunu çekinceye kadar sotelemeye devam edilir. 1 kaşık tereyağı eklenir,  baharatları eklenir ve üzerini aşacak kadar kaynamış su eklenerek etler yumuşayana kadar pişirilir.
Yuvarlak bir tencereye kızarmış patlıcanlar tencerenin kenarından taşacak şekilde yerleştirilir. Ortadaki boşluğa kızarmış kırmızıbiberler yerleştirilir, kenarlarına kızarmış sivri biberler yerleştirilir. Haşlanmış kestaneler serpiştirilir. Pişen ve suyu çeken etler yerleştirilir(etin suyu kalmış ise süzülür). Daha sonra güzelce yıkanıp süzülen pirinçler eklenir ve bastırılır. Kenardan sarkan patlıcanlar üzerine kapatılır.4 su bardağı kaynamış su eklenir,(bu aşamada eğer etlerin suyu arttı ise onun üzerine kaynamış su konularak ölçülür) 2  yemek kaşığı tereyağı küçük parçalar halinde üzerine konulur, çok azda zeytinyağı gezdirilir. Önce yüksek ısıda sonra orta ısıda ve daha sonra kısık ateşte pilav pişirilir ve demlendirilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: