30 Mart 2015 Pazartesi

KATMER POĞAÇA

Yapımı kolay, tadı lezzetli, yumuşacık bir poğaça.

Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık süt
2 kaşık şeker
1 paket instant(kuru) maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı (sarısı üstüne)
75 gr eritilmiş tereyağı
Aldığı kadar un

İçi için: 250 gr beyaz peynir




Yapılışı: Ilıtılmış olan süte, maya ve şeker karıştırılarak maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler katılır ve yumuşak bir hamur yapılır, ılık bir ortamda mayalandırılır. Mayalanan hamur 8 bezeye ayrılır. Her beze tabak büyüklüğünde açılır. Araları eritilmiş tereyağı ile yağlanır, üst üste konulur, en üsttekine yağ sürülmez. Daha sonra hepsi birlikte yufka büyüklüğünde açılır. 16 parçaya kesilir. Geniş tarafına içi konulur, kenarları içe kapatılır ve sigara böreği gibi gevşekçe sarılır, üzerine yumurta sarısı sürülür, mayalanması için yarım saat tepside bekletilir, soğuk fırında önce 120⁰'de 10 dakika, sonra 170⁰'de kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

28 Mart 2015 Cumartesi

ETİMEKLİ TATLI


Çok eskilerden bir lezzet.
Malzemeler:
1 paket tuzsuz etimek
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su

Muhallebisi:
Yarım litre süt 
75 gr margarin                                
3 yemek kaşığı mısır nişastası          
1 su bardağı toz şeker

Üzeri için:
1 poşet krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Mixerle çırpılarak hazırlanır.

Yapılışı: Toz şeker ocakta yanmaz bir tavada eritilir ve karamel rengi alana kadar karıştırılır. Daha sonra 1,5 su bardağı su konularak karıştırılmaya devam edilir. Şeker eriyince ocak kapatılır. Etimekler  hazırlanan şerbete batırılır ve borcama yerleştirilir.  
Muhallebisi için, süt ve  nişasta ocakta pişirilir. Kıvam alınca şeker ve yağ eklenerek mixerle çırpılır. Islatılmış olan etimeklerin üzerine muhallebi yayılır, buzdolabında 1 saat bekletilir. Daha sonra üzerine hazırlanmış olan krem şanti yayılır ve en üstüne bolca hindistancevizi serpilir. Buzdolabında soğutulur ve servis yapılır. Afiyet olsun.



26 Mart 2015 Perşembe

SİVAS KETESİ


Birçok yörenin ketesi vardır. Bu kete de Sivas'ın Gürün ilçesine aittir. Değişik, bir o kadarda lezzetli bir ketedir. Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
2 bardak ılık süt
1 paket margarin(erimiş)
1 paket yaş maya
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un


İçi için(kuymak):
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı Ayçiçek yağı  
4 su bardağı un         
1 çay kaşığı tuz


 Üzeri için:1 tane yumurta sarısı

İçini hazırlamak için: Sıvı yağ ve zeytinyağı bir tavaya alınarak ısıtılır. Daha sonra un ve tuz eklenir, unun kokusu gidene kadar kavrulur. Bir kenara alınarak soğutulur.






Yapılışı: Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yapılır, sıcak bir ortamda mayalandırılır. Limon büyüklüğünde bezelere ayrılır, elle açılır ve ortasına hazırlanan iç konularak üstte birleştirilerek  bastırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Isıtılmış fırında 180⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



21 Mart 2015 Cumartesi

AÇMA TADINDA ÇÖREK


Bu çörek çocukların ve büyüklerin çok seveceği, yumuşacık bir çörek. 

Malzemeler:
Yarım paket margarin(yumuşak)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı şeker
1 tane yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için: 1 tane yumurta sarısı
                Susam

Yapılışı:Ilıtılmış süte diğer malzemeler katılarak, yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir ortamda mayalandırılır. Daha sonra limon büyüklüğünde bezelere ayrılır. İnce uzun açılır ve kendi etrafında döndürülür, yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Tepside biraz bekletilir ve soğuk fırında 180⁰'de üzeri kızarana kadar  pişirilir. Afiyet olsun.