30 Nisan 2015 Perşembe

FRAMBUAZLI KEDİDİLLİ PASTA



Malzemeler:
2 tane yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı dolusu un
3 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 litre süt+1 su bardağı süt( krem şanti için)
1 paket vanilya
2 poşet krem şanti
2 paket kedidili bisküvi
50 gr tereyağı
1 kutu frambuaz


Yapılışı: Yumurta sarıları, şeker, un, nişasta, süt karıştırılarak ocakta pişirilir. Ocaktan alınca tereyağı ve vanilya eklenir, ara ara karıştırılarak soğutulur. Soğuyan muhallebiye 1 poşet krem şanti eklenir ve mixerle 7-8 dakika çırpılır. Ayrı bir yerde 1 poşet krem şanti, 1 su bardağı süt ile çırpılır. Kedidilleri süt ile ıslatılarak kelepçeli kalıbın kenarına yan yana yerleştirilir. Tabana da süt ile ıslatılmış kedidilleri yerleştirilir. Hazırlanan kremanın yarısı yayılır. Tane frambuaz serpilir, hazırlanan şantinin de yarısı yayılır. Tekrardan süt ile ıslatılmış kedidilleri yerleştirilir, kalan krema yayılır. Kremanın üzerine tekrardan frambuaz serpilir ve kalan krem şanti ile üzeri kapatılır. Kalan frambuazlar rondodan geçirilir ve krem şantinin üzerine yayılır. Buzdolabında 1 gece bekletilir. Kelepçeli kalıptan çıkarılarak servis yapılır. Afiyet olsun.


27 Nisan 2015 Pazartesi

PATATESLİ RULO SALATA

Malzemeler:
4 tane orta boy patates
2 tane orta boy havuç
10 tane kornişon turşu
1 kase süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 tane kırmızı(papya) biber
Tuz


Yapılışı: Havuçlar ve patatesler haşlanır. Havuçlar rendelenir, patatesler ezilir ve tuz eklenerek yoğrulur. Streç filmin üzerine yoğrulan patatesler dikdörtgen olacak şekilde yayılır. Patateslerin üzerine rendelenmiş havuçlar yayılır, onun üzerine çok küçük doğranmış kornişon turşular yayılır. Daha sonra yoğurt ve sarımsak çırpılır ve karışımın üzerine yayılır. Orta kısmına közlenmiş ve kabuğu soyulmuş biber konularak hepsi birlikte rulo şeklinde sarılır. Buzdolabında 3-4 saat veya 1 gece bekletilir. Dolaptan çıkarılır ve servis tabağına streçten ayrılarak yerleştirilir. Üzerine ayırdığımız havuçtan istenildiği şekilde süslenir ve dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.



25 Nisan 2015 Cumartesi

SOSİSLİ PİZZALAR



Malzemeler:
Yarım paket margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 tane yaş maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
150 gr sosis


Yapılışı: Ilıtılmış olan süte diğer malzemeler katılarak yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir ortamda mayalandırılır. Cevizden biraz büyük bezeler alınır, yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, orta kısımlarına sosis batırılır. Soğuk fırında 180⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

23 Nisan 2015 Perşembe

UN HELVASI



Malzemeler:
1 paket margarin
2,5 su bardağı un
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 çay bardağı süt





Yapılışı: Margarin eritilerek iyice ısıtılır, içerisine ölçülü un konularak orta hararetli ısıda kavrulur. Kavrulan unun olduğunu anlamak için kaşığın arkasına alınarak kontrol edilir, kaşığın arkasında minik minik kaynama olursa kavurma işlemi yeterlidir. Daha sonra şeker ve süt eklenir ve karıştırılır, şeker eriyince ocak kapatılır ve servis tabağına alınır. Üzeri kaşık ile düzeltilir ve şekil verilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

20 Nisan 2015 Pazartesi

FINDIKLI ÇİKOLATA


Malzemeler:
4 paket sütlü veya bitter çikolata(80 gr’lık)
250 gr fındık içi
Minik kek kalıbı

Yapılışı: Çikolatalar benmari usulü eritilir.(kaynayan suyun üzerine kâse oturtulur, içerisine çikolatalar konulur) Eriyen çikolataların içerisine iri dövülmüş fındıklar eklenir ve karıştırılır. Küçük kek kalıplarına birer tatlı kaşığı konulur ve buzdolabında bekletilerek dondurulur. Afiyet olsun.


18 Nisan 2015 Cumartesi

MEYVELİ TARTOLET


Malzemeler:
2 su bardağı un
150 gr margarin (yumuşak)
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 fiske tuz

Kreması: 
Yarım litre süt 
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
5 yemek kaşığı toz şeker
1 tane yumurta sarısı
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri(200 gr)

Kremanın hazırlanışı: Nişasta ve un, yarım bardak su ile açılır. Şeker, yumurta sarısı ve süt yavaş yavaş eklenerek karıştırılır ve un kokusu gidene kadar pişirilir. Daha sonra vanilya ve limon kabuğu eklenir, ocaktan alınır. Krema ılıyınca içerisine labne peyniri eklenir ve çırpılır.

Üzeri için: 
Muz, kivi, çilek
1 paket tart jölesi




Yapılışı: Unun ortası açılır, margarin konulur ve karıştırılır. Daha sonra yumurta, pudra şekeri, tuz, limon kabuğu eklenir, sert bir hamur yapılır. Buzdolabında 15- 20 dakika dinlendirilir. 18 tane bezeye ayrılır. Yağlanmış tartolet kalıplarına düzgünce yerleştirilir. Çok kabarmasın diye çatalla delinir. Isıtılmış fırında 150⁰'de pişirilir. Hamurlar soğuyunca 
içerisine hazırlanan krema konulur ve daha sonra istediğiniz meyveler dizilir, onun üzerine paketin üzerindeki tarife göre hazırlanan tart jölesi dökülür. Afiyet olsun.

16 Nisan 2015 Perşembe

MAŞ FASULYESİ SALATASI



Malzemeler:
1 su bardağı maş fasulyesi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu

Sosu:
1 limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi

Yapılışı: Maş fasulyesi haşlanır, suyu çektirilir. Eğer suyu varsa süzdürülür. Daha sonra ince doğranmış soğan, maydanoz ve dereotu eklenir. Sos malzemeleri karıştırılır ve salata malzemelerinin üzerine dökülüp karıştırılır ve servis tabağına alınır. Afiyet olsun. 




11 Nisan 2015 Cumartesi

MEYVELİ TART



Malzemeler:
Yarım paket margarin (erimiş, soğumuş)
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
3-3,5 su bardağı un

Kreması için: 
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tane yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 poşet kremşanti 

Üzeri için:
Mevsimine göre meyve (Kivi, çilek, muz vs.)
1 paket tart jölesi



Yapılışı: Hamur malzemeleri yoğrulur. Yağlanmış tart kalıbına yerleştirilir, üzeri çatalla delinir, yağlı kağıt konulur ve üzerine fazla kabarmaması için bakliyat (kuru fasulye) konulur. Sıcak fırında 170⁰'de pişirilir. Pişmesine yakın bakliyat kaldırılır.(üzeri kızarsın diye). Biraz soğuyunca kalıptan çıkarılır.
Kremayı hazırlamak için: Krem şanti hariç diğer malzemeler karıştırılarak pişirilir ocaktan inmesine yakın vanilya eklenir ve ocaktan alınır. Krema biraz ılıyınca içerisine krem şanti eklenir ve mixerle çırpılır.
Soğuyan tart hamurunun üzerine krema yayılır ve biraz soğuması beklenir. Daha sonra üzeirine istenilen meyve dilimleri yerleştirilir. Üzerindeki paketteki tarife göre hazırlanmış olan tart jölesi meyvelerin üzerine kaşık yardımı ile dökülür. Buzdolabında soğutulduktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.

9 Nisan 2015 Perşembe

MAHLEPLİ SİMİT

Bu simit kandil simidini aratmayacak kadar güzel bir tarif. Tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 paket margarin(yumuşak)
½ çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta(akı üstüne)
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı mahlep
Susam
½ çay bardağı limon suyu




Yapılışı:½ çay bardağı limon suyunun üzeri su ile tamamlanır. 1 çay kaşığı karbonat ilave edilir. Daha sonra diğer malzemeler ilave edilerek biraz sert bir hamur yapılır. Simit şekli verilir ve önce yumurta akına daha sonra susama bulanır. Soğuk fırında 180⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun. 

6 Nisan 2015 Pazartesi

ZEBRA KEK


Malzemeler:
3 tane yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı maden suyu(200 ml - Bir küçük şişe)
1 limon kabuğu rendesi
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kakao




Yapılışı: Yumurtalar şekerle birlikte çırpılır. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao dışındaki diğer malzemeler eklenir ve tekrar çırpılır. Un, vanilya, kabartma tozu eklenir çırpmaya devam edilir. Hazırlanan hamur iki ayrı kaba eşit şekilde ayrılır. Hamurun bir tanesine kakao eklenir ve çırpılır. Yağlanmış yuvarlak kalıbın tam ortasına kepçe ile sırasıyla bir kakaolu, bir sade karışım dökülür. Hamur bitene kadar bu işlem yapılır. Üzerine kürdanla şekil verilir. Soğuk 170⁰'de 45 dakika pişirilir. Afiyet olsun




4 Nisan 2015 Cumartesi

BOHÇA BÖREĞİ


Bu börek çok lezzetli, bir o kadar da yapması kolay bir börek.

Malzemeler:
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
2 tane yumurta (1'inin sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi için: 
250 gr  beyaz peynir

Aralarına sürmek için: 
Yarım paket margarin(erimiş)                    
 Yarım çay bardağı sıvı yağ



Yapılışı: Hamur malzemeleri  ele yapışmayacak kıvamda yoğrulur. 24 tane bezeye ayrılır. Her bir beze tabak büyüklüğünde açılır ve yağlanır, önce karşılıklı iki kenar kapatılır, tekrardan yağlanır, daha sonra diğer iki kenar kapatılır ve kare şekli alır. Köşelere iç konulur karşılıklı gelecek şekilde zarf gibi kapatılır ve orta kısmına iyice bastırılır. Üzerine  yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir.  Soğuk fırında 180⁰' de  üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


2 Nisan 2015 Perşembe

SABLE KURABİYE


Malzemeler:
1 paket margarin(yumuşak)
1 su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı yoğurt
1 yumurta sarısı(akı üzerine)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Üzeri için: Ceviz içi

Yapılışı: Ceviz hariç diğer malzemelerle ele yapışmayan bir hamur yapılır. Cevizden biraz büyük bezeler alınır, avuç içerisinde yuvarlanır ve yumurta akına batırılarak, yağlanmış tepsiye dizilir. Ortasına ceviz batırılır. Ilıtılmış fırında 180⁰’de üzeri kızaran kadar pişirilir. Afiyet olsun.