30 Mayıs 2015 Cumartesi

JOKER KURABİYE


Bu kurabiye hamurundan ister damla çikolatalı, ister marmelatlı isterseniz de fındıklı yapabilirsiniz, tam joker bir hamurdur. Denediğinizde göreceksiniz çok güzel bir kurabiyedir.Tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 paket margarin (yumuşak)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı pudra şekeri
3 tane yumurta sarısı
1 çorba kaşığı limon suyu
Limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Üzeri için:
Ceviz içi



Yapılışı: Bütün malzemeler yoğrularak yumuşak bir hamur yapılır. Avuç içerisinde yuvarlanır. Daha sonra yumurta akına batırılarak kırılmış cevize bulanır. Yağlanmış tepsiye dizilir ve ısıtılmış fırında 170⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


28 Mayıs 2015 Perşembe

RÜZGAR GÜLÜ POĞAÇA


Malzemeler:
150 gr tereyağı
2 tane yumurta(Birinin sarısı üzeri için)
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı şeker
1 paket instant(kuru) maya
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un(yaklaşık)

İçi için: 250 gr kıyma
            2 tane soğan
            1 tane yeşil biber
            Yarım kırmızı(kapya) biber
            Yarım demet maydanoz
            1 tane patates
            Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber

İçini yapmak için: Soğan ve biberler sıvı yağda sotelenir, kıyma eklenir ve kavrulur. Patates çok küçük doğranır ve kıymaya eklenir. (Patates diri kalıyor, böreğin içinde pişiyor). Baharatları eklenir ve ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır.

                                                                                                                                      Yapılışı: Ilıtılmış süte şeker ve maya katılarak karıştırılır. Maya kabarana kadar sıcak bir ortamda bekletilir. Tereyağı, 3 su bardağı unla birlikte ovulur. Kabaran maya, yumurta, kalan un ve tuz eklenerek hamur yapılır, yarım saat mayalandırılır. Mayalanan hamur 14 tane bezeye ayrılır. Her bir beze oval şekilde açılır, bir kenarına iç harç konulur malzemeyi örtecek kadar kapatılır. Kalan hamur 1 cm şeritler halinde kesilir. Şeritler tek tek döndürülerek malzemeli hamurun üzerine sarılır. Daha sonra iki ucu birleştirilip yuvarlak hale getirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir. Tepside biraz mayalandırılır. Soğuk fırında önce 120⁰’de 15 dakika, daha sonra 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.











25 Mayıs 2015 Pazartesi

ÇİKOLATA TOPU


Malzemeler:
1 paket petibör bisküvi
1 çay bardağı süt
50 gr tereyağı(eritilmiş)
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ceviz

Üzeri için:
1 çay bardağı hindistan cevizi




Yapılışı: Bisküviler ezilir, yağ, süt, şeker, kakao ve ufalanmış cevizler eklenerek hepsi birlikte yoğrulur. Daha sonra ceviz büyüklüğünde bezeler alınır ve avuç içerisinde yuvarlanarak hindistan cevizine bulanır. Afiyet olsun.


23 Mayıs 2015 Cumartesi

GISIR


Malzemeler:
1 kâse ince bulgur
Yarım demet soğan
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber
Nar ekşisi
1 tane limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı



Yapılışı: 1 kase ince bulgur ağzı kapaklı derin bir kaseye alınır üzerine  aynı ölçüde kaynatılmış su dökülür ve ağzı kapatılarak 1 saat kadar bekletilir.Diğer tarafta yeşillikler küçük doğranır. Sıvı yağda salçalar az kavrulur baharatlar eklenir ve kabaran bulgura katılarak karıştırılır. Daha sonra doğranmış olan yeşillikler, limon suyu nar ekşisi eklenir ve hepsi birlikte karıştırılır. Servis tabağına alınarak servis yapılır. Afiyet olsun.

21 Mayıs 2015 Perşembe

MAYALI SİMİT



Malzemeler:
125 gr margarin (yumuşak)
1 su bardağı ılık su
1 tane yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
1 tane yumurta akı
1 paket susam

Yapılışı: Bütün malzemelerle yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Daha sonra küçük bezelere ayrılır. İnce rulo yapılır ikiye katlanıp, kendi etrafında döndürülür ve önce yumurta akına sonra susama batırılır, yağlanmış tepsiye dizilir. Soğuk fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



18 Mayıs 2015 Pazartesi

TIRTIL KURABİYE



Malzemeler:
Yarım paket margarin (yumuşak)
1 çay bardağı sıvı yağ
2,5 çay bardağı pudra şekeri
2 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un



Yapılışı: Bütün malzemeler yoğrularak yumuşak bir hamur yapılır. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye tırtıl kurabiye kalıbından sıkılır. Soğuk fırında 170⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

16 Mayıs 2015 Cumartesi

SANDVİÇ



Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tane yaş maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı



Yapılışı: Bütün malzemeler yoğrularak yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir ortamda mayalandırılır. Daha sonra yuvarlak şekil verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür ve tekrardan ılık bir ortamda 20 dakika bekletilir. Soğuk fırında 180⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



14 Mayıs 2015 Perşembe

PANCAR SALATASI


Malzemeler:
6 adet pancar
1 demet dereotu
1 kutu mısır konservesi
1 kutu kornişon turşu
1 tane büyük nar
Yarım su bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tane limon suyu
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Pancarların kabukları soyulmadan haşlanır ve soğutulur. Daha sonra kabukları soyulur, rendenin kalın tarafından rendelenir. Kornişon turşular çok küçük doğranır, dereotu doğranır. Daha sonra bütün malzemeler karıştırılır. Servis tabağına alınır ve servis yapılır. Afiyet olsun.




11 Mayıs 2015 Pazartesi

BAHAR BÖREĞİ


Malzemeler:
3 tane yufka
4 tane havuç
500 gr ıspanak
150 gr sucuk
250 gr beyaz peynir

Sosu için:
2 tane yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt

Sosu hazırlamak için:
Yumurtalar, yağ ve yoğurt hepsi birlikte çırpılarak sos hazırlanır. 



Yapılışı: Havuçlar rendelenerek hazırlanır. Ispanaklar az yağda sotelenir. Sucuk küçük küçük doğranır, tavada sotelenir ve ıspanaklara karıştırılarak harç hazırlanır. 1. yufka tezgâha serilir ve üzerine hazırlanan sos sürülür. Üzerine havuçlar serpiştirilir. 2. yufka üzerine serilir, tekrardan sos sürülür ve ıspanaklı harç serpiştirilir. 3. yufka da serilir, sos sürülür ve peynir serpiştirilir. Yufkanın kenarları dikdörtgen şekil alacak şekilde kapatılır. Geniş rulo yapılır, yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine kalan sos sürülür ve soğuk fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


9 Mayıs 2015 Cumartesi

SÜTLÜ İRMİK TATLISI


Malzemeler:
1 kg süt
10 yemek kaşığı toz şeker
7 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
Limon kabuğu rendesi

üzeri için:
1 paket dr oetker çikolata sosu
Yapılışı: Süt, şeker  ve irmik karıştırılarak pişirilir, vanilya ve limon kabuğu eklenir ve ocaktan alınır. Tart kalıbı ıslatılır ve pişirilmiş olan irmik tatlısı boşaltılır, buzdolabında 3-4 saat bekletilir(ben akşamdan yaptım). Dolaptan çıkarılır ve servis tabağına ters çevrilir. Paketin üzerindeki tarife göre pişirilmiş olan çikolata sosu tatlının üzerine dökülür. Tekrardan buzdolabında 1 saat kadar bekletilir ve servis yapılır. Afiyet olsun. 



SEMİZOTU SALATASI


Malzemeler:
1 bağ semizotu
4-5 dal taze soğan
2 tane kapya biber
1 kutu mısır konservesi
1 su bardağı ceviz
5-6 tane çeri domates

Sosu:
1 limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz

Üzerine:
Sarımsaklı yoğurt(istersen)

Yapılışı: Semizotu, soğan, kapya biber doğranır, mısır konservesi ve ceviz içi eklenir. Sos malzemesi karıştırılır ve diğer hazırlanmış olan salata malzemesi ile birleştirilir. Servis tabağına alınır üzeri çeri domateslerle süslenip servis yapılır. İstenirse üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilebilir. Afiyet olsun. 



7 Mayıs 2015 Perşembe

HİNDİSTAN CEVİZLİ REVANİ



Malzemeler:
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı hindistancevizi
1 paket kabartma tozu

Şerbeti:
1,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Şerbeti hazırlamak için:Ölçülü şeker ve su kaynatılır, soğumaya bırakılır.

Yapılışı: Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve çırpılır. Yağlanmış kare borcama dökülür. Soğuk fırında 170⁰'de 40 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra, ilk sıcaklığı gittiğinde soğuk şerbet üzerine dökülür. Şerbetini çekince servis yapılır. Afiyet olsun.



4 Mayıs 2015 Pazartesi

MİMOZA SALATASI


Malzemeler
3 tane orta boy patates
2 tane orta boy havuç
2 tane yumurta(haşlanmış)
1 su bardağı ceviz içi
Yarım tavukgöğsü
1 su bardağı ceviz içi

Sosu:
2 su bardağı süzme yoğurt
4 çorba kaşığı mayonez
2-3 diş sarımsak
Yarım demet dereotu
Yarım limon suyu

Sosu hazırlamak için: Yoğurt, mayonez, limon suyu iyice karıştırılır. İçine ince kıyılmış dereotu ve haşlanmış yumurtanın beyazları rendelenerek eklenir.(Sarıları üzerini süslemek için kullanılır) Tuz ve sarımsak eklenir.


Yapılışı:Tavuk göğsü, patatesler, havuçlar ayrı, ayrı haşlanır. Haşlanmış olan patatesler ezilir ve tuz atılarak yoğrulur. Kelepçeli kalıbın çemberi servis tabağına konulur. Tabana cevizler serpiştirilir. Haşlanmış, rendelenmiş ve tuzla yoğrulmuş patates yerleştirilir. Arasına hazırlanmış olan sos yayılır. Onun üzerine haşlanmış didiklenmiş ve tuz, karabiber ve kırmızı biberle baharatlandırılmış tavuk yayılır. Biraz ceviz serpiştirilir. Üzerine tekrardan sos yayılır, onun üzerine haşlanmış ve rendelenmiş havuç yayılır, onun üzerine tekrardan sosu yayılır. Bir gece dolapta bekletilir. Daha sonra dolaptan alınır, kelepçesi çıkarılır, haşlanmış yumurta sarısı ile süslenir ve servis yapılır. Afiyet olsun.






2 Mayıs 2015 Cumartesi

FIRIN KATMERİ


Malzemeler:
2,5 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
1 tane yumurta

Aralarına sürmek için:

1 paket margarin(eritilmiş)

Yapılışı:
Bütün malzemelerle yumuşak bir hamur yapılır. 3 tane bezeye ayrılır. Çok ince açılır, margarinle yağlanır ve rulo şeklinde sarılır. Daha sonra kendi etrafında döndürülür ve buzdolabında 10 dakika bekletilir. Diğer iki beze de aynı işlem yapılır.  Daha sonra yağlanıp hazırlanan bezeler 2 cm kalınlığında açılır ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir, üzerine yumurta sarısı sürülür. Isıtılmış fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Elle koparılarak servis yapılır. Afiyet olsun.