28 Haziran 2015 Pazar

ÇİÇEK ÇÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru(instant) maya
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tane yumurta (sarısı üzerine))
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
Susam
Yumurta sarısı




Yapılışı: Süt, şeker ve maya karıştırılarak maya çatlayana kadar ılık bir ortamda bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler katılır ve yumuşak bir hamur yapılır ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan istenilen büyüklükte bezeler alınır ve yağlanmış tepsiye çiçek şeklinde dizilir.Yumurta sarısı çöreklerin üzerine sürülür ve susam serpilir. Tepside yarım saat kadar mayalandırılır. Soğuk fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.






27 Haziran 2015 Cumartesi

SÜTLÜ İRMİK TOPLARI


Malzemeler.
3,5 su bardağı süt
7 dolu yemek kaşığı irmik
8 yemek kaşığı toz şeker
1 poşet krem şanti
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

Üzeri için:
2 paket Hindistan cevizi


Yapılışı: Süt şeker ve irmik bir tencereye alınır ve ocakta karıştırılır, kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılarak 5 dakika kadar kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir, pişme esnasında limon kabuğu eklenir.  Ocaktan  alınarak ara sıra karıştırılarak soğutulur. Daha sonra toz krem şanti, vanilya eklenir ve tatlıya iyice yedirilir. Elinizi hafif ıslatarak küçük bezeler alınır ve avuç içerisinde yuvarlanarak Hindistan cevizine bulanır. Üzerini meyve şekeri, çikolatalı fındık draje, fındık, ceviz veya benimki gibi renkli şekerlerle süsleyebilirsiniz. Yalnız şekerle süsleyecekseniz servis aşamasında şekerleri yerleştirmenizi tavsiye ederim, aksi halde şekerlerin boyası yayılıyor. Afiyet olsun

25 Haziran 2015 Perşembe

PATATESLİ RULO



Malzemeler:
4 tane yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Kaşar rendesi(üzerine istersen)
Susam

İçi için:
4 tane patates
Patatesi açacak kadar süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

İçinin yapılışı: Patatesler haşlanır ve ezilir. Püre kıvamına gelecek kadar süt konulur, iyice ezilir ve tuz ile karabiber ilave edilir.



Yapılışı: Yufkanın biri serilir, sıvı yağ ile yağlanır, ikinci yufka da üzerine serilir ve yağlanır, hazırlanan patates püresi 3'e ayrılır ve bir parçası yağlanan yufkanın her tarafına sürülür, üçüncü yufka da serilir ve yağlanıp  püre sürülür, dördüncü yufka da serilir ve yağlanır, püre sürülür. Daha sonra hepsi rulo şeklinde sarılır ve streç filme sarılır derin dondurucuda dondurulur. Pişirileceği zaman dondurucudan çıkartılır ve iki parmak aralıkla kesilir, yağlanmış tepsiye dizilir, yumurta sarısı sürülür, susam serpilir ve soğuk fırında 180⁰'de pişirilir. Afiyet olsun.


23 Haziran 2015 Salı

ENGİNARLI SALATA


Malzemeler:
6-7 tane enginar
1 küçük kavanoz Meksika fasulyesi
1 tane kuru soğan
Yarım demet dereotu
1 çay bardağı mısır
7-8 tane kornişon turşu
2 tane kırmızıbiber
Tuz, zeytinyağı
 Limon suyu, pul biber

Yapılışı:Tencereye piyazlık doğranmış soğan yayılır, üzerine enginarlar konulur. Tuz, 3-4 tane kesme şeker, limon suyu ve zeytinyağı gezdirilip, yarısına kadar su ilave edilir yumuşayana kadar pişirilir. Pişen enginarlar ılımaya bırakılır karıştırma kabına kornişon turşu, dereotu, doğranmış biberler, mısır eklenir. Soğuyan enginarlar doğranıp ilave edilir. Servise yakın limon suyu, zeytinyağı, pul biber ve tuz ilave edilip karıştırılır ve servis tabağına alınır. Afiyet olsun.


22 Haziran 2015 Pazartesi

ZEYTİNLİ ÇÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı toz şeker                   
1 paket instant(kuru) maya
2 tane yumurta
80 gr tereyağı eritilmiş (1 kahve fincanı)
3,5-4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz

Aralarına sürmek için:
5 yemek kaşığı zeytin ezmesi

Yapılışı: Süt ısıtılır, maya ve şeker eklenerek ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler katılır ve hamur yapılır. 4 bezeye ayrılır. Her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına zeytin ezmesi sürülür, en üstteki hariç. Daha sonra tam ortasına çay bardağıyla iz yapılır. 4’e kesilir, her 4 parça tekrardan 4’e kesilir, toplam 16 parça olur. İkişer parça zıt yönlere ikişer kez döndürülür. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Tepside yarım saat bekletilerek mayalandırılır. Soğuk fırında önce 120⁰'de 10 dakika, daha sonra 170⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



20 Haziran 2015 Cumartesi

HAŞHAŞLI REVANİ


Malzemeler:
3 tane yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

Şerbeti:
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Şerbet malzemeleri 1 dakika kadar kaynatılır ve ılımaya bırakılır. 

Üzerine:
1 poşet Krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Hindistan cevizi 



Yapılışı: Bütün malzemeler çırpılır, yağlanmış kare borcama yayılır. Soğuk fırında 40- 45 dakika 170⁰'de pişirilir. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı gidince hazırlanan şerbet üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır. daha sonra süt ve krem şanti mixerle çırpılır ve soğuyan tatlının üzerine yayılır. Bolca hindistan cevizi serpilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.
                                                                                                          

18 Haziran 2015 Perşembe

KUSKUS SALATASI


Malzemeler:
2 su bardağı kuskus
1 kavanoz garnitür
Aldığı kadar yoğurt
2 kaşık mayonez
1 diş sarımsak
Yarım demet dereotu
1 küçük kavanoz kornişon turşu

Yapılışı: Kuskus makarna gibi haşlanır ve süzülür. Biraz soğuyunca diğer malzemelerle karıştırılır ve servis tabağına alınır ve 2-3 saat buzdolabında bekletilir ve servis yapılır. Afiyet olsun



17 Haziran 2015 Çarşamba

KATMER BÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı

Aralarına sürmek için:
125 gr tereyağı
125 gr margarin

İçi için:
4 tane patates
1 tane soğan
Tuz, karabiber, pul biber
İçini hazırlamak için: Patatesler haşlanır ve ezilir. Küçük doğranmış soğan az zeytin yağında
 kavrulur, içerisine ezilmiş patatesler ve baharatlar eklenerek ocaktan alınır.

Yapılışı: Hamur malzemeleri yoğrularak yumuşak bir hamur yapılır ve ılık bir ortamda mayalandırılır. Daha sonra 6 tane bezeye ayrılır.  Her beze ince açılır eritilmiş yağ ile yağlanır, katmer gibi katlanır, yağlanan bezeler tekrardan dikdörtgen bir şekilde açılır, uzun tarafına iç konulur ve rulo şeklinde sarılır. Daha sonra 4 parmak aralıkla kesilir, yağlanmış tepsiye dizilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Soğuk fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Bu böreği yapıp yumurtasını sürüp derin dondurucuda bekletebilirsiniz.


15 Haziran 2015 Pazartesi

FISTIK EZMESİ


Malzemeler:
2 su bardağı toz fıstık
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
1 kaç damla limon suyu


Yapılışı: Su ve şeker bir kaba alınıp ocakta şeker koyulaşana kadar kaynatılır. Kıvam almaya başlayınca limon suyu eklenir ve ocaktan alınır. Üzerine birkaç damla su serpip mixerin en yüksek devrinde beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Toz fıstık eklenir ve elle yoğrulur tüm malzeme toparlanınca üzeri örtülür ve yarım saat  oda ısısında dinlendirilir. Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır ve elle inceltilip rulo yapılır. 3’er cm aralıklarla kesilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.




13 Haziran 2015 Cumartesi

SİMİT TADINDA POĞAÇA

Malzemeler:
1 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
1 tane yumurta(sarısı üzerine)
1 paket kuru maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
6 su bardağı un

İçi için:
 Dil peyniri

Üzeri için:
1 yemek kaşığı pekmez
Yarım çay bardağı su
Yumurta sarısı
Susam

Yapılışı: Ilık su, maya ve şeker karıştırılarak ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemelerle yumuşak bir hamur yapılır ve yarım saat mayalandırılır. Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler alınır ve elle açılarak ortasına dil peyniri konulur ve oval kapatılır. Su ile açılmış pekmeze yumurta sarısı katılır ve çırpılır. Yapılan poğaçalar önce pekmezli karışıma, daha sonra susama batırılır ve tepsiye dizilir, üzerlerine pıçakla çizikler atılır. Tepside yarım saat mayalandırılır. Soğuk fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


11 Haziran 2015 Perşembe

EV YAPIMI YOĞURT

Malzemeler:
2 lt köy sütü
2 yemek kaşığı Activıa yoğurt(1 küçük paket)
8-9 tane kapaklı kase


yapılışı:Süt kaynamaya başlayınca 15 dakika kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Süte küçük parmağınızı batırdığınız zaman dayanılacak sıcaklıkta olunca başka bir kaba tülbentten geçirilerek süzdürülür. (yoğurdun kesik olmaması için) Bir kasede Activıa çırpılır ve ılıtılmış olan sütten 1-2 kaşık eklenerek iyice çırpılır ve ılıyan sütün içerisine çırpılarak eklenir. Daha sonra kaselere paylaştırılır. Kaselerin ağzı açık olarak soğuk fırının içerine konulur ve fırının kapağı kapalı olarak 8 saat bekletilir. Daha sonra fırından çıkarılır ve gene ağzı açık olarak buzdolabında 6-7 saat bekletilir ve kaselerin ağzı kapatılır. Dilenildiği zaman yenilebilir. Afiyet olsun.

8 Haziran 2015 Pazartesi

VİŞNELİ İRMİK KREMALI PASTA


. Malzemeler:
1 adet pasta tabanı

Kreması için:
750 ml süt
1 su bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı irmik
2 su bardağı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
Kremanın yapılışı: Süt, şeker ve irmik koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan alınca vanilya ve yağ eklenir, yağ eriyince hindistan cevizi eklenip karıştırılır

Vişne sosu için:
300 gr vişne
Yarım su bardağı toz şeker
1,5 yemek kaşığı nişasta
Vişne sosunun yapılışı: Sos tenceresinin içerisine vişne ve şeker alınır ve kısık ateşte kaynatılır. Kaynayınca ayrı bir yerde yarım çay bardağı suyun içerisinde nişasta ezilir ve kaynayan vişnenin içerisine eklenir 1-2 taşım kaynatılır ve ocaktan alınarak ara ara karıştırılarak ılıtılır. Vişnenin suyu az çıktıysa yarım su bardağı su eklenip öyle kaynatılabilir.

.
Yapılışı: Kek tabanı kelepçeli kalıba yerleştirilir, üzerine hazırlanmış olan irmikli krema yayılır, kremanın üzerine, ılıtılmış olan vişneli sos yayılır ve buzdolabında 1 gece bekletilir. Kelepçesinden çıkarılarak servis yapılır. Afiyet olsun.




              


6 Haziran 2015 Cumartesi

YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ


Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
4 su bardağı ince bulgur
1 tane kuru soğan
1 demet yeşil soğan
1 demet maydanoz
5 tane yumurta
100 gr tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı





Yapılışı: Yemeklik doğranmış kuru soğan ile mercimekler üzerini aşacak kadar su ilavesi ile pişirilir. İçerisine bulguru konulur, bulguru ıslatacak kadar su yoksa kaynamış su eklenir ve 1 saat dinlendirilir. Yoğurma kabına alınarak üzerine ince doğranmış yeşil soğan ve maydanozlar eklenerek yoğrulur. İyece yumuşayınca tereyağı ve sıvı yağda pişirilen yumurta bol pul biber eklenir az daha yoğrulur. Köfteler istenildiği büyüklükte sıkılarak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

4 Haziran 2015 Perşembe

TRUFF KURABİYE

Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı(yumuşak)
Yarım su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
1 tane yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı portakal suyu
Aldığı kadar un (1,5-2 su bardağı gibi)

Üzeri için:
Yarım su bardağı pudra şekeri

Yapılışı: Bütün hamur malzemeleri yoğrulur, hamur yapılır. Fındıktan büyük bezeler alınır ve avuç içerisinde yuvarlanır. Pudra şekerine bulanır. Isıtılmış fırında 170⁰'de üzeri çatlayıncaya kadar 8-10 dakika gibi pişirilir. Afiyet olsun.

1 Haziran 2015 Pazartesi

DOLGULU ÖRGÜ ÇÖREĞİ

Malzemeler:
250 ml ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuru maya
1 tane yumurta
4/1 su bardağı zeytinyağı
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:
100 gr macar salam
150 gr dil peyniri
2 yemek kaşığı domates sos
2 yemek kaşığı zeytin ezmesi


  


Yapılışı: Ilıtılmış süte, şeker,  maya katılarak karıştırılır ve ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Maya kabarınca yumurta, zeytinyağı un ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur yapılır,gerekirse un eklenir. Hazırlanan hamur merdane ile dikdörtgen açılır. Hamur 3 eşit şerit halinde uzunlamasına kesilir. Her bir şeritin ortasına gelecek şekilde birine zeytin ezmesi, birine küçük doğranmış salam bir diğerine de domates sos ve peynir  yerleştirilir. Kenarları ortada birleştirilerek kapatılır. Hazırlanan 3 rulo saç örgüsü gibi örülür. Yağlanmış kek kalıbının dibine yerleştirilir. Üzerine 1 kaşık süt fırça ile sürülür susam ve çörekotu serpilir. Ilık ortamda mayalandırılır. Soğuk fırında önce 100⁰’de 10 dakika, daha sonra 170⁰’de  yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir. İlk sıcaklığı çıkınca kalıptan çıkarılır, ve servis yapılır.  Afiyet olsun.