17 Temmuz 2015 Cuma

NİŞASTALI BÖREK




Malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı tuz

Araları için: 
Buğday nişastası

Üzeri için:
1 su bardağı süt
¾ su bardağı sıvı yağ

İçi için: 
4 tane patates
1 tane kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
Kırmızı toz biber, karabiber

İçinin hazırlanışı:
Patatesler haşlanır ve ezilir, soğan çok küçük doğranır ve az sıvı yağda kavrulur daha sonra ezilmiş patatesler ve baharatlar eklenir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

     



Yapılışı: Hamur malzemeleri ele yapışmayacak şekilde yoğrulur.24 tane bezeye ayrılır. Her bir beze tabak büyüklüğünde un ile açılır, aralarına bol nişasta sürülüp 12 tanesi üst üste konulur. Diğer 12 bezede aynı işlem yapılır. Sonra 12 bezenin  hepsi tepsi büyüklüğünde açılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yayılır. Arasına hazırlanan iç konulur. Diğer 12 beze açılır ve için üzerine kapatılır. Börekler kesilir. Süt ve sıvı yağ karıştırılıp böreğin üzerine dökülür. Sıcak fırında 180⁰'de üzeri kızarana kadar  pişirilir. Afiyet olsun.




11 Temmuz 2015 Cumartesi

DİLİM AÇMA TARİFİ



Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru(instant) maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un(az gelirse eklenebilir)

üzeri için:
1 tane yumurta sarısı

Aralarına sürmek için:
100 gr tereyağı(yumuşak)



Yapılışı: Süt, şeker ve maya karıştırılarak ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır. 6 tane bezeye ayrılır. Yağlanmış büyük boy kelepçeli kalıp veya küçük yuvarlak bir borcam yağlanır. Bezeler kalıp büyüklüğünde açılır ve her bir katı yağlanarak kalıba üst üste dizilir, istenirse aralarına beyaz peynir serpiştirilebilir. En üst katı yağlanmaz. Hazırlanan hamurlar önce 8’e kesilir daha sonra aralarındaki boşluğun orta kısmına kesik atılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve ılık bir ortamda 35-40 dakika mayalandırılır. Soğuk fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

DONDURMA TOPU KURABİYESİ


Malzemeler:
150 gr tereyağı(yumuşak)
1 tane yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı buğday nişastası
3,5 su bardağı un(yaklaşık)
2 yemek kaşığı kakao
1 limon kabuğu rendesi
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı damla çikolatası

Yapılışı: Yağ 2 bardak unla iyice yoğrulur. Zeytinyağı, yumurta, portakal kabuğu, pudra şekeri ve nişasta eklenerek yoğurmaya devam edilir. Kalan un, vanilya, kabartma tozu ve kakao eklenip kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Son olarak damla çikolatası eklenir. Dondurma kaşığı ile toplar yapılır. Isıtılmış 200⁰ fırına atılır ve ayarı 170⁰'ye düşürülür. Kurabiyeler kabarınca, fırının ayarı 140⁰'ye düşürülüp, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.

7 Temmuz 2015 Salı

TAVUKLU KIRMIZI LAHANA SALATASI



Malzemeler:
1 paket tavukgöğsü(2 parça göğüs)
1 tane küçük kırmızılahana
1 kutu kornişon turşu
2 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz

Yapılışı: Tavuklar küçük doğranır ve haşlanır, lahana ince doğranır, kornişon turşular küçük doğranır, yoğurt, mayonez ve sarımsak karıştırılır. Tüm malzeme maydanoz ve ceviz hariç diğer malzemeler karıştırılır servis tabağına alınır üzeri maydanoz ve ceviz ile süslenir ve servis yapılır.
Sarımsak hariç diğer malzemeler akşamdan karıştırılırsa renk daha güzel çıkar, sarımsağı ve üzerinin süsünü servis yapılacağı zaman kullanılır. Afiyet olsun.


5 Temmuz 2015 Pazar

PATATESLİ RULO BÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı süt
3 çorba kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
1,5 çay kaşığı tuz
4,5 su bardağı un
Hamuru açmak için: 
Un ve nişasta
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
Susam, çöreotu
İçi için:
5 tane patates
2 tane kuru soğan
Tuz, karabiber, pul biber

İç malzemesini hazırlamak için: Patatesler haşlanır ve ezilir. Soğanlar küçük küçük doğranır ve zeytin yağında kavrulur. Daha sonra patatesler ve baharatlar eklenir, biraz karıştırılır ve ocaktan alınarak soğutulur.



Yapılışı: Hamur malzemeleri yoğrulur, 21 tane bezeye ayrılır. Bezelerin her biri, nişastalı un ile, servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan 3 beze aralarına bolca nişastalı un serpilerek, üst üste konulur, daha sonra 3'ü birden tek parça halinde ince bir şekilde açılır. Bolca sıvı yağ ile yağlanır ve ikiye katlanır. Uzun kısmına iç malzemesi konularak rulo şeklinde sarılır ve tepsiye yuvarlak bir şekilde yerleştirilir. Diğer bezelerde aynı işlem yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çöreotu ve susam serpilir. Ilık fırında 180⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


1 Temmuz 2015 Çarşamba

SÜT ŞERBETLİ TATLI


Ben kalabalık misafirler için aşağıdaki tam ölçüleri yarım ölçü artırarak dikdörtgen borcamda da yapıyorum.
Malzemeler.
4 tepeleme yemek kaşığı şeker
4 tepeleme yemek kaşığı un
4 tepeleme yemek kaşığı irmik
4 tane yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı limon suyu

Şerbeti için:
4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker

Üzeri için:
1 su bardağı soğuk süt
1 poşet krem şanti
Bol hndistancevizi
Toz yeşil fıstığı

 Yapılışı: Yumurta, şeker çırpılır, diğer malzemeler eklenir ve çırpmaya devam edilir. Daha sonra yağlanmış 28cmlik bir tepsiye yayılır (ben kare borcamda yaptım). Önceden ısıtılmış fırında 180⁰’de 40-45 dakika pişirilir. Kek pişerken 1 bardak şeker 1 bardak sütün içerisinde ısıtılarak eritilir, şeker eridikten sonra 3 bardak süt soğuk olarak ilave edilir. Kek fırından çıkınca soğuk şerbet üzerine dökülür. Şerbet  çektikten sonra üzerine hazırlanmış olan krem şanti yayılır. Bolca hindistancevizi serpilir ve toz fıstık ile istenilen gibi süslenir. Afiyet olsun.