31 Ağustos 2015 Pazartesi

HAVUÇLU KEK

Malzemeler:
4 tane yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı un
2 su bardağı havuç rendesi
2 su bardağı ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı: Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır daha sonra diğer malzemeler eklenir ve az çırpılır. Yağlanmış yuvarlak borcama veya kak kalıbına dökülür. Isıtılmış fırında 170⁰' de 45 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
Bu tarifin orjinalinde yağ yok yuvarlak borcama dökülüyor ve üzerine de krema yapılıyor. Ben sadesini çok sevdiğim için içerisine yarım bardak zeytinyağı koyuyorum.



29 Ağustos 2015 Cumartesi

KIYMALI PİDE



Malzemeler:
2 su bardağı ılık su
1 çay bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tane yaş maya veya kuru maya
Tuz, aldığı kadar un

Üzeri için:
1 yumurta sarısı

İçi için:
300 gr kıyma
1 tane soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber
İçinin hazırlanışı: Küçük doğranmış soğan az zeytinyağında kavrulur. İçerisine kıyma eklenir kavurmaya devam edilir. Daha sonra salçalar eklenir biraz daha kavrulur. Baharatları eklenir ve ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.



Yapılışı: Bütün malzemeler yoğrularak, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır, eğer kuru maya kullanılacaksa ılık suya şekerden 2 yemek kaşığı eklenir maya da eklenip karıştırılır ve ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir ve daha sonra sıvı yağ ve kalan şeker eklenerek hamur yapılır. Ilık bir yerde hamur mayalandırılır. Mayalanan hamur tekrardan yoğrulur,  bu işlem 3 kez tekrarlanır 4’ üncüde limon büyüklüğünde bezelere ayrılır, elle oval şekilde açılır, geniş tarafına kıymalı iç konulur ve üst üste gelecek şekilde kapatılır.  Üzerine yumurta sarısı sürülür. Soğuk fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

24 Ağustos 2015 Pazartesi

ISPANAKLI ÇÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Yarım  paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi için:
1 kg ıspanak
1 tane kuru soğan
3 tane yumurta
3/1 çay bardağı zeytinyağı
İstenirse 100,150 gr pastırma
Tuz

İçinin hazırlanışı: Ispanaklar iyice yıkanır ve küçük doğranır. Çok küçük doğranmış kuru soğan zeytin yağında kavrulur bu aşamada istenirse küçük doğranmış pastırmada ilave edilir ve kavrulur. Yıkanmış olan ıspanaklar, tuz eklenir ve ıspanaklar sönünceye kadar çevrilir ve çok pişirmeden ocak kapatılır. Yumurtalar ayrı bir tavada az yağ ile iyice karıştırılarak pişirilir ve ıspanakların üzerine eklenip hepsi birlikte karıştırılır ve soğumaya bırakılır.










Yapılışı: Ilıtılmış olan süte maya ve şeker eklenir karıştırılarak ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra su, tuz ve un eklenerek ele yapışmayan bir hamur yapılır. Hamurdan küçük bezeler alınır ve ince açılarak hazırlanmış olan iç konularak yarım ay kapatılır. Kapatılan yeri çay tabağı ile kesilir kapanan yer düzgün olması için. Isıtılmış teflon bir tavada veya sac üzerine her iki tarafı da pişirilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.



23 Ağustos 2015 Pazar

PAŞA LOKUMU


Malzemeler:
1 kg süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
150 gr margarin veya tereyağı
1 paket hindistancevizi

Arası için:
1 paket krem şanti 
Yarım su bardağı süt


Yapılışı:Yağ ve un bir tencerede unun kokusu gidene kadar kavrulur, süt eklenir bu aşamada istenirse damla sakızı eklenir ve karıştırılarak pişirilir, vanilya  ilave edilir ve ocaktan alınır. Mixerle çırpılır. Fırın tepsisinin altı bolca hindistancevizi ile kaplanır. Muhallebi yavaşça tepsiye dökülür. 1 gece buzdolabında bekletilir. Kremşanti süt ile açılır. Muhallebinin üzerine sürülür. Tepsideki muhallebiyi eninden 3’e boyundan 7’ye kesilir. Ucuna ceviz konulur, rulo sarılıp hindistancevizine bulanır ve servis tabağına alınır. Afiyet olsun.




21 Ağustos 2015 Cuma

ALT ÜST BÖREĞİ

                                                                                                                                                        

Ben ıspanaklı iç kullanarak yaptım, Patlıcanlı da çok güzel oluyor onun için patlıcanlı için de tarifini yazdım. Ayrıca Patatesli, kıymalı da yapabilirsiniz.                                         

Malzemeler:                                                                                              
5-5,5 su bardağı un(yaklaşık)
1 fincan zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su

Açmak için:
Mısır nişastası

Aralarına sürmek için:
125 gr tereyağı veya margarin(eritilmiş)
1 fincan zeytinyağı

üzeri için:

1 tane yumurta sarısı

ıspanaklı iç için:
yarım kg ıspanak
2 tane yumurta
100 gr pastırma(istenirse)
Ispanaklı içi yapmak için:
Sıvı yağda küçük doğranmış olan pastırmalar az kavrulur ve içerisine yıkanmış ne doğranmış olan ıspanaklar, tuz eklenir ve ıspanaklar sönene kadar sotelenir. Diğer tarafta yumurtalar az sıvı yağda karıştırılarak iyice pişirilir ve ıspanaklara eklenir.

Patlıcanlı iç için:
2 adet soğan
3 adet patlıcan
2 adet sivri biber
1-2 adet kırmızı(papya) biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Biraz sıvı yağ
Patlıcanlı içi yapmak için:Soğanlar küçük doğranır ve sotelenir, küçük doğranmış biberler ilave edilir ve kavrulur. Tuzlu suda ıslatılmış ve küçük küçük doğranmış patlıcanlar eklenir, baharatları katılır ve kısık ateşte kendi suyuyla pişirilir. Soğumaya bırakılır.




Yapılışı: Hamur malzemeleri yoğrulur ve 20 eşit bezeye ayrılır. Her bir beze nişastalı un karışımı ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Araları yağlanarak 10 tanesi üst üste konulur. Sonra hepsi birlikte tepsi büyüklüğünde açılır, arasına iç harç konulur. Diğer 10 bezede aynı işlem yapılır ve için üzerine yerleştirilip börek kesilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Soğuk fırında 180⁰'de yaklaşık 35 dakika kadar  pişirilir. Afiyet olsun.





20 Ağustos 2015 Perşembe

TEL ŞEHRİYELİ TAVUK SALATASI


Malzemeler:
1 tavukgöğsü
2 su bardağı tel şehriye
Yarım demet taze soğan
Yarım demet Maydanoz
Yarım demet dereotu
1 kutu mısır

Sosu:
1limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Yarım limon suyunda tavuk haşlanır ve çok küçük didiklenir. Tel şehriye rengi dönene kadar zeytin yağında kavrulur,2 su bardağı su konulur ve pilav gibi pişirilir. Diğer bütün yeşillikler küçük doğranır ve dinlenen şehriyeye ilave edilir. Sos malzemeleri karıştırılır ve hazırlanan salataya eklenip servis tabağına alınır. Afiyet olsun.



15 Ağustos 2015 Cumartesi

PASTANE POĞAÇASI



Malzemeler
1 kg un
1 paket margarin(yumuşak)
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
3 tane yumurta(birinin sarısı üzerine)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 paket yaş maya

İçi için:
250 gr beyaz peynir


 Yapılışı: Ilıtılmış suya diğer malzemeler katılarak yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir ortamda mayalandırılır. Mayalanan hamur küçük bezelere ayrılır. Elle açılarak içine peynir konulup kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Soğuk fırında 180⁰‘de üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.


14 Ağustos 2015 Cuma

BEBEK KURABİYESİ

Malzemeler:
150 gr tereyağı (yumuşak)
100 gr toz şeker (1,5 kahve fincanı)
2 su bardağı un
Yarım su bardağı mısır nişastası
1 tane yumurta
1 paket vanilya 
1 fiske tuz

Yapılışı: Bütün malzemeler hamur yapılır,1 saat buzdolabında bekletilir. Yarım cm açılır istenilen kalıplarla kesilir, ısıtılmış fırında 170⁰'de pişirilir. Kurabiyeler soğuduktan sonra, şeker hamuru açılır aynı kalıpla kesilir ve yumurta akı ile kurabiyelerin üzerine yapıştırılır. Kurabiyeleri ağaca asmak isterseniz kurabiyeler hazırlanınca ağaca asılacak yerine kürdanla delik açılır ve fırında kürdanla beraber pişirilir.Fırından çıkınca kürdan çıkarılır ve kurdele geçirilerek ağaca bağlanır. Afiyet olsun.



13 Ağustos 2015 Perşembe

DONAUWELLE



Malzemeler:
125 gr tereyağı(yumuşak)
100 gr toz şeker(1 çay bardağı)
2 tane yumurta
1 paket vanilya
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
180 gr un(3 çay bardağı)
Yarım çay bardağı süt
2 tatlı kaşığı kakao(tepeleme)

Kreması için:
300 ml süt(1,5 su bardağı)
2 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tereyağı

Çikolata sosu için:
Yarım çay bardağı süt
150 gr bitter çikolata

Arası için:
1 su bardağı vişne

Yapılışı: Tereyağı mixerle çırpılır, azar azar şeker, vanilya, tuz eklenir ve çırpmaya devam edilir. Yumurtaları birer birer ilave edilir çırpılır. Un ve kabartma tozu eklenir çırpılır. Hamurun yarıdan fazlası yağlanmış kare borcama yayılır, kalan hamura kakao ve süt eklenip çırpılır. Sade hamurun üzerine kakaolu karışım yayılır. Vişneler kakaolu karışımın üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış 180⁰de 20-30 dakika pişirilir.
Krema için süt, şeker ve nişasta karıştırılarak pişirilir daha sonra tereyağı ve vanilya eklenir ve karıştırılır. Pişmiş ve ılımış olan kekin üzerine krema dökülür. Soğuyunca üzerine sütün içerisinde eritilmiş olan çikolata sosu yayılır. Sütün çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir aksi taktirde pürüzlü ve sert bir kıvam alır. Afiyet olsun.






10 Ağustos 2015 Pazartesi

KOLAY KOL BÖREĞİ

Malzemeler:
½ çay bardağı sıvı yağ
½ çay bardağı süt
½ çay bardağı su
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
 1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Aralarına sürmek için:
1 paket margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ

İçi için:
300 gr yağsız kıyma
1 tane kuru soğan
Tuz, karabiber, pul biber
İstenirse maydanoz
Soğan çok küçük doğranır. Az zeytin yağında kavrulur, içerisine kıyma eklenir ve suyunu çekinceye kadar kavrulur. Daha sonra baharatları eklenip soğumaya bırakılır.


Üzeri için:1 tane yumurta

Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılarak ele yapışmayan bir hamur yapılır. 12 tane bezeye ayrılır.Her bir beze tepsinin uzunluğuna göre açılır, eritilmiş margarin ve sıvı yağ karışımı ile yağlanır ve 2 ye katlanıp tekrardan yağlanır.Katlanmış kısmına iç malzemesi konulur uç kısımları çok az içe katlanıp rulo şeklinde sarılır. Üstüne yumurta sürülür.Isıtılmış fırında 200⁰ de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.







6 Ağustos 2015 Perşembe

KABAK SALATASI


Malzemeler:
1 kilo kabak
Yarım kilo havuç
1 su bardağı ceviz içi
Aldığı kadar süzme yoğurt
Yarım demet dereotu
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Kabaklar rendelenir suyu sıkılır, havuçlar da rendelenir. Ayrı tavalara 1 kaşık zeytinyağı konularak kabaklar ve havuçlar sotelenir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve hepsi birlikte karıştırılıp servis tabağına alınır. Afiyet olsun.


4 Ağustos 2015 Salı

ÇİLEK SOSLU KUP


Malzemeler:
1 lt süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı buğday nişastası
8 yemek kaşığı toz şeker
1 paket krema
1 paket vanilya

Üzeri sosu için:
4 su bardağı çilek püresi(çilekler rondoda çekilir)
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
Sosun hazırlanışı: Hepsi karıştırılarak pişirilir.

Yapılışı: Süt, un, nişasta bir tencereye alınarak pişirilir. Daha sonra şeker, krema ve vanilya eklenir ve mixerle çırpılır. Kup bardaklarına çok dolu olmayacak şekilde paylaştırılır. Üzerine hazırlanan çilek sosu dökülüp soğutularak servis yapılır. Afiyet olsun.
Bu tatlı kup bardakları yerine borcama  yayılarak ta yapılabilir.