30 Kasım 2015 Pazartesi

BROKOLİ SALATASI


Malzemeler:
Yarım kilo brokoli
1 tane nar
2 tane havuç
1 demet dereotu

Sosu:
1 tane limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi

Yapılışı: Brokoliler limonlu su ile haşlanır ve soğuk buzlu suya atılarak şoklanır. Havuçlar rendelenir. Diğer bütün malzemeler brokoli ile karıştırılıp üzerine sosu dökülür ve servis yapılır. Afiyet olsun.




29 Kasım 2015 Pazar

YELPAZE BÖREK

Malzemeler:
2 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
2 tane yumurta(1’inin sarısı üzerine)
1 paket instant(kuru) maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 silme tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı un(yaklaşık)

İçi için:
4 tane haşlanmış patates
100 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Karabiber, kimyon, pul biber, tuz
İçini hazırlamak için: Patatesler haşlanır ve küçük doğranır, peynir, maydanoz ve baharatları eklenerek iç hazırlanır.

Aralarına sürmek için:
150 gr tereyağı(erimiş)

Üzeri için:
Susam, çörekotu


Yapılışı: Ilıtılmış süt, şeker ve maya karıştırılarak ılık bir ortamda maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yapılır ve tekrardan ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 2 tane bezeye ayrılır. Bezelerden biri ince olmayacak şekilde açılır, üzerine tereyağı sürülür ve bohça gibi kapatılıp, buzdolabında diğer bezeye aynı işlemi yapana kadar bekletilir. Dolapta bekletilen beze dikdörtgen şekilde açılır ve yağlanır, her tarafına patatesli iç yayılır, uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları birleştirilerek simit şekli verilir ve yağlı kağıt üzerinde eşit aralıklarla derin kesikler atılır ve her dilimi birbirinin üstüne gelecek şekilde yan yatırılır. Üzerine yumurta ve yoğurt karışımı sürüp ister susam istersenizde çörek otu serpilir. Diğer bezeye de aynı işlem yapılır. Tepside yarım saat mayalandırılır. 200⁰’de pişirilir, kızarmaya başlayınca ısı 170⁰’ye düşürülür. Afiyet olsun.
Bu ölçüden 2 tane börek çıkıyor, yarı ölçüsünü yapıp 1 tane yapılabilir.




27 Kasım 2015 Cuma

ÇELELİ PİLAV



Malzemeler:
Yarım kg fasulye
1 kase bulgur
3 kase su
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı: Fasulyeler yıkanır ve uzunsa 3’e kısaysa 2’ye kesilir. Zeytinyağında güzelce kavrulur, içerisine salça eklenir az daha kavrulur ve üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenip pişirilir. Daha sonra suyu ölçülür ve içerisine bulgur eklenip kısık ateşte pişirilir. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Biraz dinlendirildikten sora servis yapılır. Afiyet olsun.

26 Kasım 2015 Perşembe

PAPATYA TARTOLET

Tartolet için:
200 gr tereyağı
100 gr pudra şekeri
1 tane yumurta akı
375 gr (3,5 su bardağı kontrollü koymak gerekir) un
2 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Tereyağı ve şeker yoğrulur, daha sonra diğer malzemeler eklenir ve ele yapışmayan bir hamur yapılır.
Buzdolabında 10 dakika dinlendirilir. Yarım cm kalınlığında açılır ve papatya kalıbıyla kesilir. Tartolet kalıplarına yerleştirilir, kalıbı yağlamaya gerek yok yapışmıyor. Önceden ısıtılmış 160 derecede 15 dakika pişirilir. Ilıkken kalıptan çıkarılır, ve soğumaya bırakılır. Bunu akşamdan yapılıp sabah da kreması içerisine sıkılabilir. 30 adet çıkıyor.

Kreması için:
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 poşet toz krem şanti
limon kabuğu rendesi
Yapılışı:Toz krem şanti hariç diğer malzemeler karıştırılarak pişirilir ve ocaktan alınıp ara ara kabuk bağlamasın diye karıştırılarak soğutulur. Daha sonra içerisine toz krem şanti eklenir ve mixerle 5 dakika kadar çırpılır. 
Soğuyan tartoletlerin içerisine krema sıkılır ve üzeri istenilen gibi süslenir. Afiyet olsun.

24 Kasım 2015 Salı

MEYVE ŞÖLENLİ TATLI

Malzemeler:
Kek için:
2 tane yumurta
2 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı yağ
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kreması için:
Yarım litre süt
1 çay bardağı toz şeker(ajda bardak)
1 tane yumurta sarısı
1 dolu yemek kaşığı un
1 dolu yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
100 ge labne peyniri

üzeri için:
Çilek
Muz
Tart jölesi

Yapılışı:
Kek için: Yumurta ve şeker mixerle  iyice çırpılır. Yağ, yoğurt eklenir elle karıştırılır. Un, vanilya ve kabartma tozu elenerek eklenir ve homojen olana kadar elle karıştırılır. Yağlanmış olan tart kalıbına kek yayılır. Önceden ısıtılmış fırında 160⁰’de 20- 25 dakika kürdanla kontrol edilerek pişirilir.
Kreması için: Süt, şeker ve yumurta sarısı çırpılır, içerisine un ve nişasta eklenir, sürekli karıştırılarak ocakta pişirilir. Pişmesine yakın vanilya eklenir ve ocaktan alınır. 3- 4 dakika sonra labne peyniri eklenir ve mixerle çırpılır.
Pişen kek ılıyınca kalıptan çıkarılır ve ters çevrilir. İstenirse süt ile ıslatılır. İlk önce orta kısmına hazırlanan ve soğuyan krema yayılır, biraz soğutulur. Daha sonra doğranmış meyveler istenilen şekilde yerleştirilir. Bu arada tart jölesi paketin üstündeki tarife göre hazırlanır ve soğutulur. Daha sonra meyvelerin üzerine kaşıkla dökülür.Buzdolabında soğutulduktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.



23 Kasım 2015 Pazartesi

MANTAR SALATASI


Malzemeler:
Yarım kg mantar (konserve de olabilir)
2 tane havuç (haşlanmış)
7-8 tane kornişon turşu
1 kutu mısır
Yarım demet maydanoz
Yarım demet soğan
2 tane kırmızı biber

Sosu için:
Limon
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber

Yapılışı: Mantarlar limonlu suda haşlanır ve küçük doğranır. Yeşillikler,haşlanmış olan havuç ve  turşu da küçük doğranır. Sos malzemesi damak tadına göre ayarlanır ve karıştırılıp diğer bütün malzemelerle birbirine katılarak servis tabağına alınır. Afiyet olsun.

22 Kasım 2015 Pazar

PARMAK KEBAP


Malzemeler: 
Kebap için:
250 gr köftelik kıyma
250 gr jülyen doğranmış bonfile
1 kuru soğan
Tuz, karabiber, pul biber, kekik, zeytinyağı

Domates sosu için:
3 tane domates
1 tane yeşil biber
1 küçük kuru soğan
1 kaşık biber salçası
Tuz, karabiber

Üzeri için:
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
2 tane patlıcan
1/2 paket mantar 
Tereyağı

Yapılışı: Bonfile et jülyen doğranır ve tuz, karabiber, pul biber, kekik ve zeytinyağı ile karıştırılıp üzeri kapatılarak buzdolabında dinlenmeye bırakılır.  Köfteleri hazırlamak için kıymaya, soğan rendesi, tuzu ve karabiber karıştırılır yoğurulup, buzdolabında biraz dinlenmeye bırakılır. Mantarlar temizlenip sapları koparıldıktan sonra içlerine çok az tereyağı koyulup tuz serperek fırın tepsisine dizilir ve 180 derecede ısıtılmış fırında yumuşayana kadar pişirilir. 
Domates sosunu hazırlamak için soğan ince şekilde kıyılır. Biberler ve domatesler küp küp doğranır. Az zeytinyağı konulan bir tencerede soğanlar biraz kavrulur. Biberler eklenip bir kaç kez çevrilir. Biber salçası ve domatesler de eklenir. Tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra domatesler suyunu hafifçe çekene kadar pişirilir. Patlıcanlar közlenip kabukları soyulur ve bıçakla ince kıyılır, istenirse çok az tereyağında sotelenir.
Dolaptan çıkarılan bonfile etleri çok az yağ ilavesi ile kızdırılmış tavada pişirilir. Diğer tarafta köfteler de parmak şeklinde hazırlanır ve az yağ ilavesi ile ısıtılmış tavada pişirilir.

Servis yapılacak tabağın orta kısmına bazlama konulur ve 8 dilime bölünür. Üzerine hazırlanan domates sosundan bir kaşık konulup yayılır. Onun üzerine sırasıyla sarımsaklı yoğurt, közlenmiş patlıcan, bonfile ve köftelerden yerleştirilir. En üste fırınlanmış mantarlardan koyarak soğutmadan servis yapın. Afiyet olsun.

BAZLAMA


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru(instant) maya
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un



Yapılışı: ılık süt, su şeker ve maya karıştırılarak ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler katılır ve yumuşak bir hamur yapılır ve tekrardan ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan limondan çok az büyük bezeler alınır ve çok inceltmeden açılır ve tezgâhta bütün bezeler bitene kadar bekletilir. Açılan bezeler ısıtılmış teflon bir tavada yağsız olarak pişirilir. Afiyet olsun.




21 Kasım 2015 Cumartesi

PEYNİRLİ SARMA POĞAÇA


Malzemeler:
1 paket tereyağı veya margarin (yumuşak)
2 paket kuru(instant) maya
2 tane yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 çay bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz mahlep
7,5 su bardağı un (kontrollü koymak gerekir)

İçi için:
1 kalıp beyaz peynir
Yarım demet maydanoz


Yapılışı: Ilıtılmış süte maya ve şeker eklenir karıştırılıp ılık bir ortamda maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir ortamda mayalandırılır. Mayalanan hamur 2 tane bezeye ayrılır. Bezelerden biri dikdörtgen şekilde açılır ve her tarafına peynirli için yarısı yayılır. Geniş kenarından rulo şeklinde sarılır. 2 parmak kalınlığında kesilir ve içli kısım üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer bezeye de aynı işlem yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Tepside yarım saat kadar mayalandırılır ve 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Bu ölçüden 2 tepsi yani 34 tane çıkıyor, istenilirse yarım ölçü yapılabilir.



20 Kasım 2015 Cuma

CEVİZ İÇLİ TATLI


Malzemeler:
250gr tereyağı(yumuşak)
3 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un(3,5- 4 bardak gibi)

İçi için:
1 su bardağı iri kıyım ceviz
1 su bardağı çekilmiş fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti için: 
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su

Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı

Yapılışı: Hamur malzemeleri yoğrulur ve 15 dakika dinlendirilir. İç malzemesi karıştırılır. Şerbet kaynatılır ve ılıtılır. Hamurdan ceviz kadar parçalar alınır, el ile açılır. İç malzemesi konulur oval şekilde kapatılır. Hamur avuç içerisinde düzeltilip tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve ısıtılmış fırında 180⁰'de üzeri kızrana kadar pişirilir. İlk sıcaklığı çıkınca şerbeti dökülür. Üzeri hindistancevizi ve toz fıstıkla süslenir. Afiyet olsun.

19 Kasım 2015 Perşembe

ZENCEFİLLİ TAVUK


 Malzemeler:
1 kg tavukgöğsü
2 tane yeşilbiber
2 tane kırmızıbiber
1 tane sarı biber
1 paket mantar
4-5 dal taze soğan
1 parça zencefil
2 yemek kaşığı nişasta (1 yemek kaşığı marina için)
4 yemek kaşığı soya sosu (1 yemek kaşığı marina için)

Marine için:
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı soya sosu
Tuz, karabiber, kekik, pul biber
Limon kabuğu rendesi
3-4 diş sarımsak

Üzeri için:
Kaşar rendesi
Yarım paket krema

Yapılışı: Jülyen  doğranmış tavuklar nişasta, soya sosu, baharatlar, sarımsak ve limon kabuğu ile marina edilir ve buzdolabında 1-2 saat bekletilir. Sebzeler jülyen doğranır. Marine edilmiş tavuklar ısıtılmış tavada sotelenir ve kenara alınır. Aynı tavada sebzeler sotelenir ve tavuklar üzerine eklenir baharatı az ise biraz daha baharatlandırılır. Bir kâsede nişasta 1 su bardağı su ile açılır içerisine rende kaşarı , rende zencefil ve soya sosu eklenir ve tavukların üzerine dökülür. Kısık ateşte sosunu çekene kadar pişirilir. Pişen tavuklar fırın kabına veya küçük güveçlere paylaştırılır. Üzerine kaşar serpiştirilir ve 1er kaşık krema gezdirilip ısıtılmış fırında 200⁰’de kaşarlar kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.




18 Kasım 2015 Çarşamba

24 KATLI NİŞASTALI BÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Yaklaşık 4,5 su bardağı un

Üzeri için:
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ yağ

Aralarına sürmek için:
1 paket mısır nişastası

İçi için:
Yarım kg ıspanak
1 tane küçük kuru soğan
1 yemek kaşığı galeta un
100 gr beyaz peynir
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
İçinin hazırlanışı:
Ispanaklar yıkanır ve ince doğranır. Soğan çok küçük doğranır ve zeytin-yağında kavrulur, içerisine yıkanmış olan ıspanaklar eklenir ve kavurmaya devam edilir. Tuz, karabiber ve kırmızıbiber eklenir. Galeta unu da eklenir( ıspanak sulanmasın diye). Daha sonra soğuması için bir kenara alınır. Soğuyunca içerisine peynir ezilerek eklenir.
Yapılışı: Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yapılır. 24 tane bezeye ayrılır. Her bir beze tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve 12 tanesi araları bolca nişasta sürülerek üst üste konulur. Diğer 12 bezeye de aynı işlem yapılır. Daha sonra 12 tanesinin hepsi tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Arasına hazırlanan iç malzemesi konulur.  Diğer 12 beze de açılır ve için üzerine kapatılır. Börek dilimlenir ve sıvı yağ ocakta ısıtılır ve yağın yarısı böreğin kesik yerlerine tatlı kaşığı ile dökülür, üzeri de az yağlanır. 180⁰ fırında börek hafif kabarana kadar pişirilir. Börek kabarmaya başlayınca kalan yağın hepsi kesiklere gene tatlı kaşığı ile paylaştırılır. Böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



17 Kasım 2015 Salı

PORTAKALLI PAMUK PENSES TATLISI


Malzemeler:
Kek için:
2 tane yumurta
2 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı yağ
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1-2 yemek kaşığı damla çikolata

Kreması için:
Yarım litre süt
1 çay bardağı toz şeker(ajda bardak)
1 tane yumurta sarısı
1 dolu yemek kaşığı un
1 dolu yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
100 ge labne peyniri

Jöle sos için:
3 çay bardağı portakal suyu
2 yemek kaşığı toz şeker(damak tadına göre eklenebilir)
1,5 yemek kaşığı nişasta
Portakal kabuğu rendesi

Yapılışı:
Kek için: Yumurta ve şeker mixerle  iyice çırpılır. Yağ, yoğurt eklenir elle karıştırılır. Un, vanilya ve kabartma tozu elenerek eklenir ve homojen olana kadar elle karıştırılır. Yağlanmış olan tart kalıbına kek yayılır. Damla çikolata kekin orta kısımlarına serpiştirilir. Önceden ısıtılmış fırında 160⁰’de 20- 25 dakika kürdanla kontrol edilerek pişirilir.
Kreması için: Süt, şeker ve yumurta sarısı çırpılır, içerisine un ve nişasta eklenir, sürekli karıştırılarak ocakta pişirilir. Pişmesine yakın vanilya eklenir ve ocaktan alınır. 3- 4 dakika sonra labne peyniri eklenir ve mixerle çırpılır.
Jöle sos için: Bütün malzemeler karıştırılarak pişirilir
Pişen kek ılıyınca kalıptan çıkarılır ve ters çevrilir. İstenirse portakal suyuyla ıslatılır. İlk önce orta kısmına hazırlanan ve soğuyan krema yayılır, biraz soğutulur. Daha sonra hazırlanan jöle yayılır, bu arada eğer istenirse jöleden önce portakal dilimleri yerleştirilip jöle öyle yayılabilir. Buzdolabında soğutulduktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.


16 Kasım 2015 Pazartesi

FALAFEL SALATA



Nohut köftesi için:
1 su bardağı akşamdan ıslatılmış nohut
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
3 yemek kaşığı un
Kıvam verecek kadar zeytinyağı
Pul biber, kimyon, karabiber, tuz

Kızartmak için:
Sıvı yağ

Salata malzemesi için:
1 bağ roka
Yarım demet maydanoz
Akdeniz yeşilliği
10 tane çeri domates
1 tane kırmızıturp

Sosu için:
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tahin
Yarım limon suyu


Yapılışı: Nohutlar, kuru soğan, sarımsak ve maydanoz rondoda çok ezilmeden çekilir, çukur bir kaba alınır. Üzerlerine baharatları, un ve zeytinyağı eklenerek yoğrulur(kıvamına göre un eklenir). Ceviz kadar bezeler alınır avuç içerisinde yuvarlanır ve kızdırılmış yağda kızartılır. Salata malzemeleri büyükçe doğranır ve servis tabağına alınır, tuz ve yağ gezdirilir. Hazırlanan nohut köfteleri üzerine dizilir, köftelerin üzerine karıştırılmış olan sos malzemesi sıkma torbası ile sıkılır.