11 Eylül 2016 Pazar

GAZETE TATLISI


Malzemeler:
Hamur için:
125 gr margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
7-8 su bardağı un (kontrollü koymak gerekir)
İçi için:
250 gr ceviz içi
Hamuru açmak için:
Nişasta mısır veya buğday fark etmez
Üzeri için:
200 gr tereyağı
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Yapılışı: Hamur için önce sıvı malzemeler karıştırılır ve un eklenerek özlü bir hamur yapılır. 100 gr lık bezelere ayrılır.( 14 tane) Hamur çok küçük açılıp aralarına bolca nişasta sürülerek üst üste(aralarına streç filim serilerek) konulur.2-3 saat dinlendirilir. Dinlenen her bir beze sadece nişasta ile ince bir şekilde açılır ve oklavaya sarılarak büzdürülür. Daha sonra büzülen hamur yavaşça açılır ve bir örtü üzerinde diğer bezeyi açıncaya kadar bekletilir. Bekleyen ve kendini çeken bezenin ortasına ceviz içi serpiştirilir ve 2. büzülen yufka üzerine konulur ve gene az ceviz içi serpiştirilir ve örtünün ucundan kaldırarak rulo şeklinde sarılır. 3-4 parmak genişliğinde kesilir ve fırın tepsisine dizilir. Diğer bezelere de aynı işlem yapılır. Eritilmiş ve köpüğü alınmış olan tereyağı üzerine gezdirilerek dökülür. 150⁰’de 1 saat pişirilir.
 Bu arada şerbeti hazırlanır. Şerbet 10 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan inmesine yakın 1 tatlı kaşığı kadar limon sıkılır ve 1-2 taşım daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Tatlı fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet dökülür ve şerbetini çekince servis yapılır. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: