23 Temmuz 2016 Cumartesi

MAKARNALI BÖREK



Malzemeler:
3 tane yufka
İçi için:
Yarım paket kelebek makarna
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
4 tane yumurta (1'inin sarısı üzerine)
İster kaşar ister beyaz peyniri
Yarım demet maydanoz
Yapılışı: Makarna haşlanır ve üzerine soğuk su tutulur, içerisine yumurta, süt, peynir, yağ ve maydanoz konulup karıştırılarak harç yapılır. Yağlanmış tepsiye yufkanın 1’i kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirilir ve üzerine hazırlanan harçtan yayılır ve 2. Yufka büzüştürülerek yerleştirilir ve üzerine harçtan yayılır kenarlarından sarkan yufkalar diğer yerleştirilen yufkaların üzerine kapatır ve kalan harç her tarafına yayılır. 3. Yufkada harcın üzerine yerleştirilir ve kenarlarından sarkan yufkalar tepsinin altına sıkıştırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.




19 Temmuz 2016 Salı

PORTAKAL SOSLU İRMİK TATLISI


Malzemeler:
1 kg süt
8 yemek kaşığı toz şeker
7 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
Portakal sosu  için:
2 su bardağı portakal suyu
2 dolu yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı: Süt, irmik, şeker bir tencereye alınır ve ocakta karıştırılarak pişirilir. Koyulaşınca vanilya eklenir ve ocaktan alınır. Daha sonra ıslatılmış kenarı oyuk olan tart kalıbına dökülür, buzdolabında 4-5 saat bekletilir.
Taze sıkılmış portakal suyu, nişasta ve şeker ocakta karıştırılarak pişirilir, ocaktan inmesine yakın tereyağı eklenir. 
Dolapta bekletilen irmik tatlısı servis tabağına ters çevrilir ve ortasındaki boşluğu hazırlanan portakal sosu yayılır. Soğuyunca üzeri istenilen şekilde süslenir ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Afiyet olsun.


12 Temmuz 2016 Salı

ERİŞTELİ MERCİMEK SALATASI


Malzemeler:
1 paket (300 gr kadar) ev eriştesi
1 su bardağı yeş,il mercimek
1 küçük kavanoz kornişon turşu
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, pul biber
1 tane limon
Zeytinyağı

Yapılışı: Mercimekler haşlanır ve süzülür,erişteler de tuzlu suda haşlanarak süzülür. Geniş bir kâsede bütün malzemeler karıştırılır ve damak tadına göre tuzu ayarlanıp servis tabağına alır. Üzeri küçük doğranmış kapya biberle süslenir ve servis yapılır. Afiyet olsun


6 Temmuz 2016 Çarşamba

ARPA ŞEHRİYE YOĞURTLUSU


Malzemeler:
1 su bardağı arpa şehriye
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı konserve bezelye
1 çay bardağı mısır
1 tane kırmızıbiber (papya)
1 tane havuç
200 gr kornişon turşu
1 kutu süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
1 demet dereotu
1 çay kaşığı nane
Tuz, pul biber

 Yapılışı: Şehriye sıvı yağda rengi dönene kadar kavrulur, 2 su bardağı su konulur ve pilav gibi pişirilir. Daha sonra havuç rendelenir, biber küçük doğranır. Ve bütün malzemeler karıştırılarak servis tabağına alınır, üzeri pul biberle süslenip servis yapılır. Afiyet olsun.


4 Temmuz 2016 Pazartesi

EV BAKLAVASI


Malzemeler:
Hamuru için:
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 tutam tuz
3 – 3,5 su bardağı un(kontrollü koymak gerekir)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Araları için:
1 kase nişasata
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
İçi için:
200 gr ceviz içi
Üzeri için:
200 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan bir hamur yapılır ve 20 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada şerbet hazırlanır, şerbet kaynamaya başlayınca limon suyu eklenir ve 15-20 dakika kaynatılır. Dinlenen hamur 3 tane bezeye ayrılır ve her bir bezede 15 bezeye ayrılır yani toplam 45 tane beze olacak. İlk önce 15 tane beze ayrı ayrı tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve aralarına nişasta sürülerek üst üste konulur. Daha sonra hepsi birlikte tepsi büyüklüğünde açılır ve üzerine rondodan geçirilmiş ceviz içinin yarısı serpiştirilir. Diğer 15 beze aynı şekilde yapılır ve cevizin üzerine yerleştirilir. Üzerine kalan ceviz içi serpiştirilir. En son kalan 15 bezeye de aynı işlen yapılır ve cevizin üzerine yerleştirilir. Daha sonra baklava istenilen şekilde dilimlenir. Üzerine eritilmiş olan tereyağlı sıvı yağ karışımı gezdirilir. 150⁰’de 60 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkınca 1-2 dakika sonra üzerine biraz ılımış olan şerbet dökülür ve şerbetini çekince servis yapılır. Afiyet olsun.


1 Temmuz 2016 Cuma

ŞEFTALİ SOSLU KUP

Malzemeler:
1 litre süt
1 tane yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
50 gr tereyağı
1 poşet krem şanti
Şeftali sosu:
3-4 tane şeftali
3 yemek kaşığı toz şeker
1 büyük çay bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
Yarım paket kedi dili
Şeftaliler soyulur küp küp doğranır bir tencereye alınır üzerine şeker serpilerek 1 saat bekletilir. Daha sonra suyu eklenir ve kaynatılır. İlk kaynama gelince nişasta çok az su ile açılarak eklenir ve kıvam alıncaya kadar pişirilir. Ara ara ezilmeden karıştırılarak soğutulur.

 Yapılışı: yumurta sarısı ve şeker tel çırpıcı ile çırpılır un, nişasta, süt ilave edilerek karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınca tereyağı ve vanilya eklenir, ara ara karıştırılarak ılınması sağlanır. Ilıyınca toz krem şan ti eklenir ve 5-6 dakika mixerle çırpılır.
Kaselerin dibine süt veya şeftali suyu ile ıslatılmış 1 tane kedi dili konulur. Hazırlanan muhallebi üzerine konulur onun üzerine şeftali sosu konulup ve buzdolabında bekletilir ve soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.