26 Eylül 2016 Pazartesi

ELMALI TURTA MMM


Malzemeler:
1 paket margarin veya tereyağı(yumuşak)
2 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
4,5 su bardağı un

İçi için:
5 tane golden elma
Yarım su bardağı toz şeker 
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
2 tatlı kaşığı tarçın

İçinin hazırlanışı: Elmalar kabukları soyularak rendelenir. Şeker eklenerek pişirilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra, tarçın ve ceviz eklenerek, soğumaya bırakılır.

Yapılışı: Hamur malzemeleri karıştırılarak hamur yapılır. Hamurun 3'te 1'i alınarak buzluğa konulur. Diğer hamur yağlanmış yuvarlak borcama veya tepsiye yerleştirilir. Üzerine elmalı iç yayılır. Buzluktaki diğer hamur üzerine rendelenir. Önceden ısıtılmamış fırında 170⁰'de üzeri kızarana kadar pişirilir.
 İstenirse piştikten ve soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri elenebilir. Afiyet olsun.



24 Eylül 2016 Cumartesi

KARNIYARIK BÖREĞİ




Malzemeler:
3 tane yufka
3 tane yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

İçi için:
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 tane kuru soğan
2 tane sivri biber
1 tane domates
Tuz, karabiber, pul biber

İçinin yapılışı: Küçük doğranmış soğan az zeytin-yağında kavrulur. İçine küçük doğranmış biberler ve kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir.Küp doğranmış domates eklenir ve suyunu çekinceye kadar kavrulur. Daha sonra baharatları eklenir ve  soğumaya bırakılır.

Yapılışı: Yumurta, yoğurt,zeytinyağı çırpılarak sos hazırlanır. Hazırlanan sos yufkaların aralarına sürülerek üst üste konulur. Sigara böreği gibi 16 parçaya kesilir ve kıymalı harç geniş tarafına konularak, geniş paçanga böreği gibi sarılır. Daha sonra ortasından kesilir ince domates dilimi ve sivri biber konulur, üzerine artan sostan sürülür. Isınmış fırında 170⁰' de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


22 Eylül 2016 Perşembe

LAVAŞ


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru(instant) maya
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı tam buğday  unu
Yapılışı: ılık süt, su şeker ve maya karıştırılarak ılık bir ortamda maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler katılır ve yumuşak bir hamur yapılır ve tekrardan ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan limondan çok az büyük bezeler alınır, açılır ve  ısıtılmış teflon bir tavada yağsız olarak pişirilir. Afiyet olsun.



20 Eylül 2016 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI



Malzemeler:
1 kg dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
5 tane kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
Tuz, karabiber, pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Soğanlar yemeklik doğranır ve zeytinyağında kavrulur, içerisine. baharatları eklenir ve biraz daha kavrulur. Yıkanmış olan pirinçler, dolma fıstığı eklenip biraz daha kavrulur, kuş üzümü de eklendikten sonra 1,5 su bardağı su eklenerek pişirilir ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Diğer tarafta biberler güzelce yıkandıktan sonra içleri çıkarılır. Soğuyan iç malzemesi biberlerin içlerine doldurulur ve ağız kısımlarına domates dilimi ile kapatılır ve tencereye yerleştirilir. Üzerine bir yemek tabağı kapatılır ve 2 su bardağı su ilave edilerek önce hızlı ateşte kaynayana kadar daha sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirilir. Bu arada suyu kontrol edilir, eğer suyu az gözükürse biraz kaynamış su eklenir. Dolmalar piştikten sonra tencerede soğutulur ve daha sonra servis tabağına alınarak istenilen şekilde süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.


19 Eylül 2016 Pazartesi

İKİ RENKLİ KURABİYE



Malzemeler:
250 gr tereyağı veya margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 tane yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4  - 4,5 su bardağı un
1 paket kakao
Yapılışı: Kakao hariç diğer malzemelerle çok yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun yarısı ayrılır ve biraz daha un eklenerek ele yapışmayan bir hamur yapılır. Diğer ayırdığımız bezeye de kakao eklenir ve beyaz hamurun kıvamı kadar gerekirse un eklenir ve yoğrulur. 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra her iki hamurda aynı kalınlıkta dikdörtgen şeklinde açılır ve üst üste konulur. Geniş tarafından rulo şeklinde sarılır ve 1 parmak genişliğinde kesilir. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. 180⁰’de yaklaşık 30 dakika kadar, üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



15 Eylül 2016 Perşembe

OTLU POĞAÇA


Malzemeler:
250 gr tereyağı veya  margarin(yumuşak)
200 gr beyaz peynir
2 tane yumurta(1rinin sarısı üzerine)
Yarım demet dereotu
Yarım deme maydanoz
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
3,5 – 4 su bardağı un

Yapılışı: Yağ ve peynir önce biraz yorulur daha sonra yumurta, kabartma tozu, tuz ve un ilave edilerek ele yapışmayan bir hamur yapılır. En son olarak yeşillikler eklenir ve hepsi birlikte yoğrulur. Limon büyüklüğünde bezeler alınır ve avuç içerisinde yuvarlak şekil verilir, yağlanmış tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Ilıtılmış fırında 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


CİCİ BEBE BİSKÜVİLİ PASTA



Malzemeler:
125 gr margarin veya tereyağı(yumuşak)
1 paket cici bebe bisküvisi(400 Gr)
3,5 su bardağı süt
1 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
Çikolata Sosu:
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı mısır nişastası

Yapılışı: Muhallebi malzemesi yağ hariç diğerleri karıştırılarak ocakta pişirilir. Sıcakken tereyağı eklenir ve muhallebiye yedirilir. Daha sonra bisküviler muhallebinin içerisine konulup hepsi karıştırılır. Yuvarlak bir kaseye veya herhangi bir kalıba streç filim serilir üzerine hazırlanan karışım boşaltılıp düzeltilir ve üzeri streçle kapatılır. Bir gece buzdolabında bekletilir. Soğuyan tatlı servis tabağına ters çevrilir. Sos malzemeleri karıştırılarak pişirilir ve soğumuş olan tatlının üzerine dökülüp biraz daha dolapta bekletildikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun.


11 Eylül 2016 Pazar

GAZETE TATLISI


Malzemeler:
Hamur için:
125 gr margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
7-8 su bardağı un (kontrollü koymak gerekir)
İçi için:
250 gr ceviz içi
Hamuru açmak için:
Nişasta mısır veya buğday fark etmez
Üzeri için:
200 gr tereyağı
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Yapılışı: Hamur için önce sıvı malzemeler karıştırılır ve un eklenerek özlü bir hamur yapılır. 100 gr lık bezelere ayrılır.( 14 tane) Hamur çok küçük açılıp aralarına bolca nişasta sürülerek üst üste(aralarına streç filim serilerek) konulur.2-3 saat dinlendirilir. Dinlenen her bir beze sadece nişasta ile ince bir şekilde açılır ve oklavaya sarılarak büzdürülür. Daha sonra büzülen hamur yavaşça açılır ve bir örtü üzerinde diğer bezeyi açıncaya kadar bekletilir. Bekleyen ve kendini çeken bezenin ortasına ceviz içi serpiştirilir ve 2. büzülen yufka üzerine konulur ve gene az ceviz içi serpiştirilir ve örtünün ucundan kaldırarak rulo şeklinde sarılır. 3-4 parmak genişliğinde kesilir ve fırın tepsisine dizilir. Diğer bezelere de aynı işlem yapılır. Eritilmiş ve köpüğü alınmış olan tereyağı üzerine gezdirilerek dökülür. 150⁰’de 1 saat pişirilir.
 Bu arada şerbeti hazırlanır. Şerbet 10 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan inmesine yakın 1 tatlı kaşığı kadar limon sıkılır ve 1-2 taşım daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Tatlı fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet dökülür ve şerbetini çekince servis yapılır. Afiyet olsun.



9 Eylül 2016 Cuma

EKŞİLİ DOLMA (HIYARLET)


Malzemeler:
20 tane büyük salatalık
200 gr tane sumak
İçi için:
500 gr orta yağlı kıyma
2 tane kuru soğan
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı domates salçası
2 atlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Sumak geniş bir kaseye konulur ve üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenerek ağzı kapatılıp ekşisinin çıkması sağlanır.
 Salatalıklar yıkanır ve içleri oyulup hazırlanır.
Soğanlar yemeklik olarak doğranır. Kıyma, doğranmış olan soğanlar, bulgur, salça ve baharatlar ve biraz da su eklenerek bütün malzemeler geniş bir kapta karıştırılır. Zeytinyağı da eklenir ve iç malzeme hazırlanır.  Salatalıkların içerisine iç malzeme doldurulur ve tencereye ağız kısımları birbirini kapatacak şekilde dizilir ve dolmaların üzeri bir tabak ile kapatılır.  Dolmaların yarısına kadar su eklenir ve biraz kısık ocakta 25 dakika kadar pişirilir. Üzerine kapatılan tabak kaldırılır ve ıslatılmış olan sumak tel süzgeç ile kaynayan dolmaların üzerine süzdürülür ve bu aşamada suyu az ise kaynamış su eklenerek 40 dakika kadar daha pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.




MEYVELİ KEK


Malzemeler:
Kek için:
2 tane yumurta
2 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı yağ
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzeri için:
2 tane şeftali

Yapılışı: Kek için yumurta ve şeker çırpılır, içerisine diğer malzemeler eklenir ve hepsi birlikte çırpılır. Margarinle güzelce yağlanmış olan tart kalıbına hazırlanan harç yayılır. Şeftaliler soyulur ve ince bir şekilde doğranır ve hazırlanan kekin üzerine şeftaliler dizilir ve  170⁰’de 30 dakika pişirilir. Soğuyunca servis yapılır. Afiyet olsun.