6 Mart 2017 Pazartesi

PATLICAN YATAĞINDA ETLİ ŞEHRİYE


Malzemeler:
500 gr sotelik (kontrfile) et
15 tane arpacık soğan
2 tane kırmızıbiber
2 tane köy biberi
2-3 diş sarımsak
2 tane domates
Tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı arpa şehriye
6 tane patlıcan
Beşamel sos için:
1 dolu yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
Üzeri için:
Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı: Arpacık soğanlar zeytinyağı ile hafifçe sotelenir, içerisine sarımsaklar eklenir sotelenmeye devam edilir. Etler de sulanmaması için azar azar eklenir ve sotelenir. Doğranmış olan biberler de ilave edilir ve baharatları eklenir 1-2 kez daha çevrilir. Yemeklik doğranmış olan domatesler ilave edilir ve suyunu çekince üzerini aşacak kadar kaynamış su ilave edilir ve etler yumuşayana kadar pişirilir.
Ayrı bir tencerede 2 bardak şehriye 2 kaşık zeytinyağı ile kavrulur ve 1 su bardağı pişen etin suyundan 3 su bardağı da normal kaynamış su eklenip pilav gibi pişirilir.
Patlıcanlar közlenir ve kabukları soyulup doğrandıktan sonra bir tavada az zeytinyağı ve tuz ile çok az sotelenir.
Beşamel sos için 1 dolu kaşık un 1 kaşık sıvı yağ, 1 kaşık da tereyağı ile hafif kavrulur ve içerisine ölçülü süt eklenip yumuşak bir beşamel sos yapılır
Pişen ve suyunu çeken et ile dinlenen arpa şehriye birbirine karıştırılır.

Isıya dayanıklı kâselere veya torak güveçlere önce patlıcanlar pay edilir, onun üzerine arpa şehriyeli etler paylaştırılır ve onun de üzerine hazırlanan beşamel sos gezdirilir ve en üstede kaşar rendesi serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşar peyniri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: