25 Ocak 2017 Çarşamba

KIYMALI PATATES


Malzemeler:
4 tane patates
1 tane kuru soğan
200 gr kıyma
Tuz, pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Yapılışı: Soğan yemeklik olarak küçük doğranır ve zeytinyağı ile kavrulur. İçerisine kıyma eklenir ve kıymanın suyunu çekinceye kadar kavrulur. Salça eklenir 1-2 kez çevrilir ve içerisine küp şeklinde doğranmış olan patatesler eklenir hepsi birlikte kavrulur. Patateslerin üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenir ve patatesler yumuşayana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


23 Ocak 2017 Pazartesi

ELMALI KEK



Malzemeler:
4 tane yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket margarin veya tereyağı(eriyecek)
3 tane elma (küçük doğranmış)
1 avuç ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı: Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır. Daha sonra elma hariç diğer malzemeler eklenir ve hepsi birlikte çırpılır. Çok küçük doğranmış elmalar da karışıma eklenir ve spatula ile karıştırılıp yağlanmış kalıba karışım dökülür. Önceden ısıtılmış 170⁰ de 45 dakika pişirilir. Kek ılıyınca kalıptan çıkarılır ve soğuyunca servis yapılır. Afiyet olsun. 

22 Ocak 2017 Pazar

2 RENKLİ BİSKÜVİLİ PASTA


Malzemeler:
1 paket kakaolu pötibör bisküvi
1 paket sade pötibör bisküvi
Ara kreması için:
3,5 su bardağı süt
1 tane yumurta
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
Üzeri için sos:
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı şeker
3 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı nişasta
Yapılışı: Ara krema malzemeleri karıştırılarak pişirilir.
Uzun kek kalıbı kenarlardan aşağı sarkacak şekilde streç film ile kaplanır.  Bisküviler yanlamasına önce 1 sıra sede bisküvilerin üzerine hazırlanan kremadan sürülerek kalıba yanlamasına dizilir. 2. Sıraya kakaolu bisküviye krema sürülerek sade bisküvinin yanına dizlir. Bisküviler kalıbı doldurana kadar 1 sıra sade 1 sıra kakaolu olacak şekilde yerleştirilir ve artan krema bisküvilerin üzerine sürülür. Hazırlanan pastanın üzeri kenardan sarkan streçle kapatılır ve buzdolabında 4-5 saat bekletilir.
Dolapta bekletilen bisküvili pasta servis tabağına ters çevrilir ve üzerine sos malzemesi ocakta karıştırılarak pişirilir ve pastanın üzerine yayılır pasta istenilen şekilde süslenir ve 1 saat kadar daha dolapta bekletildikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun

KAHVALTILIK ÇÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
125 gr tereyağı veya margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: ılıtılmış olan süte maya ve şeker eklenip maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur limon büyüklüğünde bezelere ayrılır ve istediğiniz şekilde elinizle biraz açıp üzerine çatalla, kaşıkla veya başka aparatla şekil verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Tepside yarım saat kadar mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180⁰’’deüzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

9 Ocak 2017 Pazartesi

TAZE FASULYELİ HAVUÇ SALATASI


Malzemeler:
5 tane havuç (rendelenmiş)
1 kavanoz taze fasulye konservesi
1 kutu mısır
3 tane kırmızıbiber (küçük doğranmış)
5-6 tane kornişon turşu (küçük doğranmış)
Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi
Sosu için:
2 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı mayonez
Zeytinyağı
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı: Havuçlar az yağ ile sotelenir, biberler ayrı bir yerde sotelenir, daha sonra ikisi birlikte karıştırma kabına alınır ve ddiğer tüm malzemeler üzerlerine eklenir. Sos malzemesi çırpılır ve hepsi birlikte karıştırılıp servis tabağına alınır ve cevizle süslenir. 

7 Ocak 2017 Cumartesi

LEOPAR DESENLİ KURABİYE



Malzemeler:
250 gr tereyağı veya margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 tane yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5 - 4 su bardağı un
1 paket kakao
Yapılışı: Kakao hariç diğer malzemelerle çok yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun yarısı ayrılır ve biraz daha un eklenerek ele yapışmayan bir hamur yapılır. Diğer ayırdığımız bezeye de kakao eklenir ve beyaz hamurun kıvamı kadar gerekirse un eklenir ve yoğrulur.Daha sonra beyaz hamuru 5 tane bezeye, kakaolu hamuru da 4 tane bezeye ayrılır. Bezelerin her birinden uzun rulolar yapılır ve 1 beyaz rulo, 1 kakaolu rulo olarak yan yana dizilir ve hepsini birlikte yuvarlayarak rulo şeklinde sarılır ve bükülerek hamurların birbirine dolanması sağlanır. Daha sonra 1 parmak genişliğinde kesilir ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. 170⁰’de yaklaşık 30 dakika kadar, üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.




3 Ocak 2017 Salı

FIRINDA ERİKLİ KUZU İNCİK


Malzemeler:
4 tane kuzu incik
300 gr kuru erik
15 tane arpacık soğan
2 tane havuç (parmak şeklinde doğranmış)
3 diş sarımsak
Yarım kereviz
1 kaç dal kereviz sapı
1 bağ ıspanak
1 tane çubuk tarçın
50 gr çiğ badem (isteğe bağlı)
Karabiber, kekik, pul biber, tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı: Kuzu inciklere bıçak ile derin çizikler atılır ve tuz, karabiber ve zeytinyağı ile iyice ovulur. Kızdırılmış tavada inciklerin her tarafı mühürlenir ve başka bir tabağa alınır. Aynı tavada soğanlar, sarımsaklar sotelenir. Sırasıyla önce havuçlar eklenip sotelenir, sonra küp doğranmış kereviz ve kereviz sapı eklenir, kuru erikler eklenir ve içerisine 1 çorba kaşığı tereyağı ve baharatlar eklenip 1-2 kez çevrilir. Hazırlanan karışıma iri doğranmış ıspanaklar eklenir ve hepsi karıştırılıp ocaktan alınır. Fırın poşetine önce sebzeli karışım yerleştirilir ve üzerine mühürlenen kuzu incikler yerleştirilip çubuk tarçın konulur ve yarım çay bardağı su konulup poşetin ağzı kapatılır. 180⁰’de 1,5 saat pişirilir ve pilav ile servis yapılır. Afiyet olsun.





YAĞLI KÖFTE


Malzemeler.
4 çay bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tane kuru soğan (küçük doğranmış)
3 diş sarımsak (ezilmiş)
Maydanoz (ince kıyılmış)
Taze soğan (ince doğranmış)
1 tane limon (ir doğranmış, çekirdekleri çıkarılmış)
3 tane domates (rendelenmiş)
1 çay kalığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yarı zeytinyağı, yarı tereyağı
Yapılışı: Bulgur, soğan, sarımsaklar, salçalar, baharatlar, limon, domateslerin yarısı yoğurma kabına alınıp yoğrulur Bulgur biraz yumuşayınca kalan domates eklenir tekrardan yoğrulur. Limon kabukları içerisinden alınır. Yeşillikler eklenir ve üzerine kızdırılmış olan yağ dökülür ve tekrardan biraz daha yoğrulur. Servis yapılacak tabağın altına yıkanmış olan kıvırcıklar yerleştirir. Hazırlanan köfteler sıkılır ve kıvırcıkların üzerine dizilir. Afiyet olsun.



VİŞNELİ RULO TART


Malzemeler:
200 gr tereyağı yumuşak
4 su bardağı un (kontrollü)
1 su bardağı yoğurt
1 fiske tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İçi için:
500 gr çekirdeksiz vişne
Yarım su bardağı şeker
Üzeri için:
Yarım su baradğı yoğurt
4/1 su bardağı şeker
Üzerine elemek için:
Pudra şekeri
Yapılışı: Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yapılır. Hamur 2 tane bezeye ayrılır. Bezeler 3 mm kalınlığında dikdörtgen bir şekilde açılır ve 3 parmak genişliğinde uzun şeritler kesilir ve tek sıra halinde şeritlerin ortasına vişneler dizilir. Vişnelerin üzerine toz şeker serpilir ve rulo şeklinde sarılıp kapatılan yer alta gelecek şekilde yağlı kâğıt serilmiş yuvarlak borcama çok sık olmayacak şekilde ortadan başlayarak çok sıkı olmadan sarılır. Üzerine yoğurt sürülür ve tekrardan az şeker serpiştirilir 180⁰’de 50 dakika kadar pişirilir. Tatlı ılıyınca üzerine pudra şekeri elenir. Afiyet olsun.


PATLICAN KEBABI


Malzemeler:
300 veya 400 gr dana sotelik et
4 tane patlıcan
4 tane yeşil  biber
1 tane büyük veya 2 tane orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:  Sotelik et üzerini aşacak kadar su konularak ister düdüklüde isterseniz de tencerede pişirilir. Patlıcanlar alacalı soyulur ve parmak şeklinde doğranır, biberler de aynı boyda doğranır. Kızdırılmış yağda patlıcanlar ve biberler kızartılıp havlu kâğıt üzerine alınır. Daha sonra bir fırın kabına veya borcama kızartılan sebzeler düzgünce yerleştirilir Üzerlerine pişirilen etler yayılır. Domatesler çok küçük doğranır ve içerisine çok az yağ eklenip biraz sotelenir, içerisine salça eklenir ve pişirilen etin suyundan 1 kepçe konulup biraz pişirilir. Sebzelerin üzerine domates sosu yayılır ve etin suyundan biraz daha eklenip üzeri aliminyon folyo ile kapatıp 180⁰ fırında 30 dakika kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

CEVİZLİ AVAKADO EZMESİ



Malzemeler:
2 tane avakado
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı ceviz içi
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Bütün malzemeler rondo da çekilir ve servis tabağına alınır. Daha sonra sandviç veya ekmek üzerine sürülerek yenir. Afiyet olsun.


KESTANE ŞEKERLİ RULO PASTA


Malzemeler:
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
Kreması için:
2 su bardağı süt
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı kakao
1 tepeleme yemek kaşığı un
100 gr tereyağı
Yarım kg kestane şekeri
Yapılışı: Yumurtalar şekerle beraber köpürene kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edilir. Un, vanilyalar ve kabartma tozu eklenir ve çırpmaya devam edilir. Boza kıvamında bir hamur elde edilir. 40x30 cm ebadında fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir ve hamur karışımı üzerine yayılır ve 150⁰ önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir. Fırından alınan kekin ilk sıcaklığı çıkınca üzeri yağlı kağıt ile kapatılıp rulo şeklinde sarılır ve üzeri nemli bez ile kapatılır.
Kreması için kestane şekeri hariç diğer bütün malzemeler karıştırılarak pişirilir. Kıvam alınca kestane şekerlerinden 6-7 tanesi içerisine atılır ve el blendırı ile çekip pürüzsüz hale getirilir ve soğumaya bırakılır.
Soğuyan rulo keki açıp kağıdını sıyırıp üzerine hazırlanan kremanın yarısı yayılır ve kestane şekerlerini tek sıra halinde kenarına dizilir ve pasta tekrardan rulo şeklinde sarılır. Kalan krema ile pastanın üzeri kaplanır ve kestane şekeri, badem veya toz fıstıkla süslenip buzdolabında en az 2-3 saat bekletilip servis yapılır. Afiyet olsun.



PADİŞAH YASTIĞI

Malzemeler:
4 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
¼ çay bardağı sıcak su
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5 su bardağı un
1 fiske tuz
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 kaç damla limon suyu
Kreması için:
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
200 gr labne peyniri
Üzeri için:
Toz antep fıstığı
Yapılışı: Yumurtaların akı ve sarısı ayrılır, aklarına 1 fiske tuz atılır ve mixerle kar gibi olana kadar çırpılır. Yumurta sarılarına şeker ve sıcak su eklenerek çırpılır, vanilya, kabartma tozu ve un eklenip hepsi çırpılır. Yumurta akları azar azar spatula ile karıştırılarak eklenir. Yağlı kâğıt serilmiş kelepçeli kalıba karışım boşaltılır. 180⁰’de 30 dakika kadar pişirilir.
Şerbet diğer tarafta kaynatılır ve ılımaya bırakılır.
 Kreması için şanti, süt ve labne peyniri bir kâseye alınıp çırpılır ve buzdolabında bekletilir.
Soğuyan kek ortadan 2’ye bölünür ve ılıyan şerbet her tarafına gezdirilir ve hazırlanan krema orta kısmına yayılır. Kekin diğer üst parçası üçgenler şeklinde kesilir (12 dilim olacak şekilde)ve kremanın üzerine yerleştirilir. Kalan şerbet tekrardan kekin en üstüne kaşık ile gezdirilir. Üzeri toz Antep fıstığı ile süslenir ve buzdolabında soğutulduktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun